100 милиона лева годишно са приходите на сивия сектор в горското стопанство

Сивият сектор в горското стопанство генерира приходи за над 100 млн. лв. годишно. Това показва анализ на WWF България, които представиха анализ за незаконния дърводобив в страната на дискусия за горския сектор.

Според анализ на статистически данни за периода 2006-2013 г., годишният обем на незаконната сеч достига 0,5 - 2,4 млн. куб. м, или една четвърт от общия добив (6,9 млн. куб. м към 2012 г.), твърдят от WWF, цитирани от investor.bg. По данните на природозащитниците спрямо 2005 г. има известно намаляване в обема на незаконната сеч.

Бракониерските набези намаляват, но за сметка на това днес незаконните сечи се случват като формално законни или документално скрити. Политическият и корупционен натиск е същността на проблема, зсмятат от  WWF. При сечи се смесват контролните и стопански функции в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), има и ниска събираемост на наказателните постановления. Голям брой от секачите нямат имущество, което държавата да прибере, но те са по-малък проблем от корупционните схеми.

Проблемите в частните и общинските гори са по-големи, отколкото в държавните гори. При дърветата за огрев също има схеми за злоупотреби, при които поне 20% от дървесината остава скрита за държавата, тъй като се ползват различни мерни единици при препродажбата на дървата.

И друга схема – случва се хубава дървесина да бъде описана от лесовъда като по-некачествена. Това се хваща трудно, а щетите могат да стигнат до 50 лв./кубик за държавата, пише investor.bg.

Най-слабото звено е контролът при транспорта. Има възможност с един превозен билет да се направят няколко курса за доставка, а чак в края на деня официално заявеното количество да бъде закарано до крайната дестинация, разясни представителят на WWF.

Той каза още, че в много европейски държави се прави национална инвентаризация на горите. Според него у нас това не се прави нарочно, за да продължат кражбите.

Станете почитател на Класа