България може да бъде отделена от Румъния в мониторинга на ЕК

Има реален риск България да бъде отделена от Румъния по отношение на наблюдението, което Европейската комисия (ЕК) осъществява над двете страни по линия на правосъдието и вътрешния ред.

Това предупреди пред Нова телевизия вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов.

От думите му стана ясно, че става все по-вероятно "съвсем да останем на опашката" заради липсата на реална реформа на родната съдебна система.

"Перспективата за това България да бъде разделена от Румъния и в шенгенската материя, и в проблематиката на наблюдението е реална. И ако ние сериозно не предприемем ясни стъпки за реформа, това нещо може да се случи и ще бъде изключително лош удар за страната ни", коментира Иванов в интервю за предаването "Дикофф", което ще бъде излъчено в неделя.

Той не пожела да прогнозира кога е възможно да стане това разделяне, но подчерта, че "има такава политическа перспектива и тя е съвсем реална".

Европейската комисия продължава да упражнява мониторинг на българската съдебна система чрез механизма за сътрудничество и проверка седем години след присъединяването на България към ЕС.

Станете почитател на Класа