Яйца полетяха срещу ДКЕВР заради увеличението на цената на тока

Яйца полетяха срещу председателката на ДКВЕР Светла Тодорова по време на обществено обсъждане на цената на тока. Енергийният регулатор поиска поскъпване с 9.79%. "Всички от ДКЕВР и от министерството сте една организирана престъпна група. Вие сте мафиоти. Няма да ви носим за пореден път скапаното увеличение", заяви Янко Петров от Движение за граждански контрол на общественото обсъждане в ДКЕВР. След тези му думи друг представител на движението замери председателката на ДКЕВР Светла Тодорова с яйца, а Петров я заплаши, че яйцата утре ще станат камъни.

"Няма как да прехвърляте отговорността и да увеличавате цените на тока, понеже някой е решил да сключи договори в ущърб на икономическия интерес на държавата. Не могат да ви ползват вас като щит срещу това, че някой е направил в сектора толкова голяма дупка и това да го прехвърляте като отговорност върху народа", каза гневно Петров.

Той запита Тодорова колко са фирмите с изплатени инвестиции, които все още участват в микса и не са на свободния пазар. Колко бебета дундуркаме реално, за да оправим нещата, запита още той.

Той акцентира, че НЕК е в това състояние, благодарение на няколко управления. Няма нужда народът да поема некадърността и некомпетентността на тези хора. Не може да ви изпращат като жертвени агнета тук, вие да се обяснявате. Хората, които трябва да обяснят какво се случва и защо са подписали в момента ги няма и се крият. Няма да вземете каквото и да било конструктивно решение под натиск, заяви той.

Петров повтори, че дълговете на НЕК не са проблем на ДКЕВР, а на управлението. Моля за независима оценка и не прехвърляйте отговорността на целия български народ и бизнес. Тези хора, които са направили това нещо, са за затвора. Няма как да са потънали милиарди и вие пак да искате да ги вземете от гражданите. Като каква позиция сте тук, попита той Тодорова.

Според него, решенията се диктуват да оправяме проблемите на НЕК, а не на сектора.  Междувременно пред сградата на ДКЕВР се проведе протест срещу увеличението на цената на тока.

Станете почитател на Класа