Галъп: Пет партии влизат влизат в парламента

Пет са сигурните партии в 43-тото Народно събрание, прогнозира социологическата агенция "Галъп Интернешънъл".

Очакваният изход от изборите може да се обобщи във формулата 3+2+3, смятат социолозите.

Според "Галъп" три партии са очевидните участници в следващия парламент - ГЕРБ, БСП и ДПС. Следват ги още две формации, за които би било голяма изненада да не влязат - "България без цензура" и Реформаторския блок. Още три партии се състезават около изборната бариера - "Патриотичен фронт", "Атака" и АБВ.

Картината е динамична и са възможни промени на подредбата, заради близките стойности на редица формации.

При такава електорална картина е некоректно да казва колко партии ще влязат в парламента или да се разпределят мандати, сочи изследването, изготвено по поръчка на Би Ти Ви.

По данни на "Галъп" се очаква ГЕРБ да получат 33,9% от гласовете, БСП да получи 18,9%, ДПС - 15,1%, "България без цензура" - 5,9%, а Реформаторския блок - 5,7%. За ГЕРБ социолозите предвиждат възможно отклонение от около 2,5%, за БСП - от 2,4%, за ДПС - 2,3%, а ББЦ и Реформаторите - по 1,3.

Агенцията очаква "Патриотичен фронт" да получи 4,4% от гласовете, а "Атака" - 4%. АБВ получава доверието на 3,8% от избирателите. Според "Галъп" възможните отклонения във вота на тези три партии са съответно 1,3% за Патриотичния фронт и по 1,2% за "Атака" и АБВ.

Според данните на социологическата агенция декларират, че ще гласуват около 3 милиона и 400 хиляди души.

Станете почитател на Класа