Георги Близнашки: Не съм готов да остана още няколко месеца премиер

Не съм готов на подобен експеримент - да остана още няколко месеца на премиерския пост", заяви служебният премиер Георги Близнашки в коментар на изборните резултати.

По думите му задачата за формиране на ново правителство няма да бъде никак лесна, но всичко зависи от "здравия разум и от добрата воля на основните политически сили".

"Страната има нужда от силно правителство, при което е ясно кой какви отговорности носи. Служебното правителство ще продължи да функционира и ще изпълнява своя дълг, докато се излъчи следващото правителство, но това трябва да стане в едни сравнително кратки срокове - в рамките на 2-3 седмици", каза Близнашки.

По думите му основните политически сили трябва да се ангажират с управлението на страната, независимо как ще си разпределят ролите - кой ще поеме отговорността за управлението и кой ще остане в опозиция.

Той коментира, че нещата не трябва да се разтягат във времето и призова основните политически сили да си "поемат отговорността и да покажат добронамереност, защото действително се натрупаха доста тежки проблеми".

Проблемите предполагат дългосрочни решения – такива, каквито едно служебно правителство не може да вземе, допълни той.

Близнашки заяви, че служебният кабинет е възстановил доверието във взаимоотношенията с Брюксел. Освен това е изпълнило и основната си задача - да създаде нормални условия за изборите.

"Отиде се към възстановяване на две от спрените програми, които са изключително важни за България. Става дума обаче за огромни средства и трябва да се вземат решения, които засягат твърде много интереси в страната. Всички знаем колко е тежко положението в една специфична банка, да не й споменавам името, както и в сферата на енергетиката и здравеопазването", каза Близнашки.

Той посочи, че за тези решения не са достатъчни само експертните знания, нужна е политическа воля и широко обществено съгласие, а това могат да го направят само политическите партии, представени в българското Народно събрание.

Станете почитател на Класа