Парламентът на stand by

Първото заседание на 43-ото Народно събрание вероятно ще е към края на този месец, пише "Стандарт". Това са прогнозите от партийните централи, които изпращат депутати в парламента. По закон президентът свиква новоизбрания парламент най-късно месец след избирането на Народното събрание.
След парламентарните избори през 2013 година Росен Плевнелиев свика 42-рия парламент на 21 май, едва 9 дни след изборите. Имената на новите депутати ще станат ясни още тази неделя. Но предвид започващите преговори между 8-те политически партии, очакванията на всички са избраниците да положат клетва, след като стане ясно може ли партиите да съставят правителство.

Независимо че първото заседание на новото Народно събрание не е обвързано със съставянето на правителство, мнозинството от партии засега предпочитат и ръководството на парламента да е част от широкия формат преговори за бъдещо управление. Затова и вместо обичайния десетдневен срок за първия пленарен звънец този път депутатите ще влязат в парламента по-късно.

Станете почитател на Класа