Н.Михайлов: Борисов не е решение, а недопустим компромис между СИК и Европа

Закъснява гражданското осъзнаване, че проблемът не лежи на повърхността на опозицията сини - червени, а по-дълбоко в патологиите на българското мислене.

Това казва Николай Михайлов пред в. "Труд". "В гражданската незрялост, в предразсъдъците и лумпенизацията. Иначе биха се сетили, че Борисов не е никакво решение, а недопустим компромис между официално и подземно, между СИК и Европа. Българите забравиха какво е скандално, ако изобщо са знаели", казва още той и пояснява: Мисля, че през 2015-а февруарският протест ще вземе реванш на летния. "Грозните и глупавите" срещу "красивите и интелигентните". Рунд трети.

Според Михайлов "съставянето на кабинет е въпрос на надпартийно самосъхранение. Иначе губят всички".

"Правителство с Борисов начело е трудна задача. Борисов иска цялата власт, а не част от нея. Идеята да я дели с учениците на Костов, като бъде обвързан с коалиционно споразумение, е наивна. Редукцията на Борисов е мисия невъзможна, това трябва да е ясно. Борисов е непоправимо съвършен, идеята да бъде преправян е кощунство. ГЕРБ с Борисов начело е окупационна сила, триумфалистки проект. Властта му е или тотална, или скандално отнета. Делима харизматична власт не съществува. Проблемът е, че му се радват. Това е проблемът. Проблем на проблемите. Културен проблем", смята Михайлов.

"РБ има всички шансове да повтори съдбата на десните партии, които загиват от фанатизъм и непоследователност. Правилно е да искат реформи, но не могат да ги натрапят на Борисов, даже и да искат. А не е сигурно, че искат. Ако се откажат от реформите бламират себе си, заглавието им е блок за реформи. А и трудно ще се откажат от властта, защото ги тегли и защото са под натиска на дясната клиентела. Тази клиентела ще запита "за какво се борихме". Това пита всяка клиентела", смята той.

"Борисов не реформира, а строи зали, магистрали и Лувър. Борисов не е самоубиец, а хедонист на властта. Борисов знае много добре, че неутрализацията на реформаторските претенции минава през реално участие във властта, през загуба на девственост. Станете министри, заповядайте в бардака. Ще ви се намери сводник. Станете професионалисти

Изходът от това персонално задръстване е да стане президент. Дотогава ще е мъка, което не означава, че и след това няма да бъде. Мъка, но по друг начин", казва още Николай Михайлов.

Станете почитател на Класа