Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Цветан Василев за пране на пари

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева за пране на пари.

Делото е на няколко дни и е по материали, отделени от мега разследването за източването на КТБ, където Василев е основен обвиняем, каза говорителят на Софийската градска прокуратура пред БНР. Той лаконично обясни, че наблюдаващият прокурор по случая е открил достатъчно данни, уличаващи мажоритарния собственик на КТБ и съпругата му в пране на пари. На всички останали въпроси обаче той отговори, че е рано за отговори, а именно има ли връзка между това дело с разследването за пране на пари, което върви срещу Василев в Лихтенщайн, имат ли Цветан и Антоанета Василеви вече обвинения, както и от какво престъпление са придобити изпраните от тях пари и в какъв размер.

Разследващите журналисти на "Труд" разкриха, че съпругата на Цветан Василев - Антоанета, която е преподавател по икономика в УНСС, е купила луксозния имот край Женевското езеро за 20 млн. евро. Парите били "дарени" от Василев на съпругата му чрез сложни комбинации от трансакции, които имат един и същи първоначален произход - пари на клиенти и вложители на КТБ.

Василев е със задочно обвинение за присвояването на близо 206 милиона лева от КТБ. Той е в Сърбия, където чака началото на екстрадиционната процедура, инициирана от българската прокуратура. Проф. Антоанета Василева, съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, е в отпуск и от началото на учебната година (15 септември) не е ходила на работа в УНСС.

 Междувременно вложители в Корпоративна търговска банка /КТБ/ протестира пред офис на банката на пл. "Гарибалди", а вътре в банката има петима души от ха вложителите, които не ги пускат да излязат.Гражданите са искали да се срещнат с квесторите, които са там, но достъп им е бил отказан. Няколко вложители успели да влязат, но вратите на банката вече са затворени. В момента вътре в банката има няколко вложители, които полицията е отказала да пусне, сред тях е и певицата Луна. Вратата на банковия клон е завардена от трима полицаи. Улица "Иван Денкоглу" е затворена от полицейски автомобили. На мястото на протеста има и една линейка. Служителите на КТБ са пускали хора преди протеста, за да правят справки. Граждани разказаха, че няколко пъти са опитвали да си поискат парите, но неуспешно. Протестиращите отхвърлят възможността да получат облигации вместо парите си. Една от жените, които са вътре в КТБ, по телефона разказа, че не им обясняват защо не ги пускат да излязат. Седим тук, поискахме среща с квесторите, за да зададем въпросите си, изчакваме евентуално да се срещнем с тях, каза жената. Тя добави, че те влезли като клиенти на банката и когато служителите видели, че стават повече хора затворили вратите. Тя разказа, че едната от дамите вътре получила хипертонична криза и от някакъв заден ход е дошла Бърза помощ и са я откарали към болница. Освен нея, разказа жената, вътре има петима души"Ние сме явно някакви заложници тук, не знам какво се случва, каза жената, която е вътре в банката и отново повтори, че искат среща с квесторите. "Вътре са наши симпатизанти или по-точно наши съмишленици, които са вложители. Те са вътре, но не могат да излязат. Имаме един христоматиен идиотски пример на българска демокрация, можеш да си вложиш парите, но нямаш достъп до тях", каза Божидар Томалевски, председател на "Другата България". Групата е влязла преди 11 ч. Според него вътре от вложителите има около 10 души.Нито тези, които са отвън могат да влязат, нито тези, които са вътре вече могат да излязат. Свидетели сме на един заложнически екшън, подчерта Томалевски. Той допълни, че тези, които са отвън искат съвсем добронамерено да влязат, сред тях има и хора, които имат трезори и те имат право на достъп до тях.

Станете почитател на Класа