×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли догодина

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли догодина, с колко - зависи от ръста на средния осигурителен доход", каза управителят на НОИ Бисер Петков в интервю за БНТ и добави, че пенсиите няма да бъдат намалени при никакви условия.

„Швейцарското правило, като механизъм за актуализиране на пенсиите у нас, има място и ще бъде запазено ", счита Петков.

Новото правило за изчисляване на пенсията включва сбор от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година - съответно 5% и 0,4%. Средната пенсия у нас е 330 лева. Средната продължителност за получаване при жените е 21 години, при мъжете - със 7 години по-ниска.

Бюджетът на НОИ ще бъде изпълнен, дори са постигнати икономии в размер на 73 млн. лв., добави управителят на НОИ.

Отчетен е и сериозен ръст на пенсионерите у нас, посочи Петков. От началото на годината са се пенсионирали 75 хиляди души. Сравнено с данните от миналата година, увеличението е с 25%.

 

  • Диференцирана минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства е необходима, конкретните възрасти ще са предмет на широко обсъждане, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, съобщиха от МТСП.
  • През 2013 и 2014 г. Европейският съвет препоръча на България "да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране", както и други промени в сферата на социалното осигуряване. В отговор на тези препоръки Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) към министъра на труда и социалната политика разработва различни варианти за реформа, съобщиха още от МТСП. Във вариантите се търсят решения на множество въпроси, включително на една от основните критики на ЕС - за ефективната възраст за пенсиониране в България, която е най-ниската в Европа.
  • Тази възраст е най-ниска за работещите в системата на министерствата на отбраната (МО), на вътрешните работи (МВР) и на правосъдието (МП). В момента единствено за служителите в тези специални ведомства няма изискване за минимална възраст за пенсиониране – работещите в МО, МВР и МП могат да се пенсионират, ако имат 27 г. осигурителен стаж, от които 18 в системата съответно на МО, МВР или МП.
  • В резултат на този либерален режим по последни данни на Националния осигурителен институт (НОИ) средната възраст на пенсиониралите се от специалните ведомства е: 2010 г. - 50.6 г.; 2011 г.- 49.4 г.; 2012 г. - 49.7 г.; 2013 г. - 50.5 г.
  • Повечето от тези хора са продължили да работят, след като са се пенсионирали. Според НОИ от пенсиониралите се на 50-годишна възраст служители в специални ведомства през 2010 г. в легалната икономика са продължили да работят и да се осигуряват 66%. През 2011 и през 2012 г. делът на новите пенсионери от МО, МВР и МП, които са взимали едновременно пенсия и заплата, е 61%. Статистиката на НОИ показва, че бившите служители на специалните ведомства получават пенсия средно 25.9 години (за 2013 г.), като от 2010 г. насам тази продължителност непрекъснато се увеличава.
  • Въз основа на анализа на тези данни в единия от разработените варианти КСООС предлага въвеждането на възраст за пенсиониране за служителите на специалните ведомства. Идеята е тази възраст да е различна за различните длъжности в МО, МВР и МП съобразно тяхната специфика. Членовете на съвета не са обсъждали конкретни възрасти за отделните длъжности в МО, МВР и МП. Експертите са единодушни, че този въпрос тепърва трябва да бъде поставен на по-широка дискусия, в това число с ръководствата на специалните ведомства и синдикалните организации в тях, където има такива. За да се избегне напрежение и масово напускане с цел пенсиониране, което би затруднило работата на МО, МВР и МП, консултативният съвет предлага въвеждането на преходен период от три до пет години, в който оставащите на работа в системата ще имат право да се пенсионират при досегашните условия - 27 години осигурителен стаж, от които 18 години в съответната система.

Консултативният съвет никога и по никакъв повод не е обсъждал намаляване на броя на брутните работни заплати, получавани при пенсиониране на кадровите военнослужещи и работещите в МВР и МП. Към момента те са до 20 в зависимост от прослужените години в съответната система. Освен че е отговор на препоръките на Европейския съвет, въвеждането на минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства ще предпазва служителите на МО, МВР и МП от произволни уволнения. За заетите в специалните ведомства със сигурност е по-добре да работят в държавна система, отколкото в частни охранителни фирми или пък да останат без работа. Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система не извършва реформи, а разработва предложения за реформи, които служебното правителство ще остави на следващия редовно избран кабинет. Той ще реши кои от тях да внесе за обсъждане и гласуване в парламента.

Станете почитател на Класа