Съдът прекрати делото срещу Сидеров

 

Софийски градски съд прекрати наказателното производство срещу лидера на „Атака" Волен Сидеров за инцидента на летище „Варна".

Припомняме, че през януари тази година атакист №1 се замеси в скандал на летището, включващ разправии с френско дипломатическо аташе и със служител на реда. В последствие той си даде сам депутатския имунитет и бе обвинен за хулиганство и лека телесна повреда на полицай. През лятото делото не можа да тръгне по същество, тъй като Сидеров не бе получил препис от обвинителния акт в законовия срок преди старт на процеса.

Днес обаче „новият му стар статут" на народен представител му спечели прекратяване на делото. Съдът прецени, позовавайки се на няколко решения на Конституционния съд, че доброволно сдаденият имунитет е бил продукт на 42-то Народно събрание и важи само за него.

С осъществяване на нови парламентарни избори стартира и новият депутатски мандат на Сидеров, а не с конституиране на парламент и полагане на клетва, прецени съдът. Поради това законово няма друга възможност пред правосъдието освен делото да бъде прекратено.

За да бъде възобновено, опциите са две - Сидеров отново сам да се предаде в ръцете на правосъдието и да се откаже от депутатската си защита или главният прокурор Сотир Цацаров да входира в НС искане за снемане на имунитета му.

Прокурорът по делото обясни, че, за да се случи това, трябва първо да се сформира и да заработи нов парламент, какъвто към настоящия момент няма. Прокуратурата не се е отказала от идеята, че с поведението си Сидеров е извършил престъпленията, за които е обвинен, категорична бе прокурор Зорница Таскова, с което намекна, че все пак държавното обвинение няма да се откаже от случая „Сидеров".

Самият лидер на „Атака" не се яви лично пред съда, макар да бе редовно призован. Адвокатът и негов съпартиец му Явор Нотев обясни пред медиите, че атакистът има какво да каже по въпроса, но няма да бърза да обявява дали отново ще сдаде доброволно депутатската си защита пред закона.

Въпросът е дали другият голям подсъдим - Цветан Цветанов, който също влиза в парламента и има нов депутатски имунитет - също ще се окаже с прекратени дела и ще влезе отново в процедурата за отказване от имунитет.

Станете почитател на Класа