ВСС се обяви срещу изявленията на Радан Кънев за мафиотско влияние

Висшият съдебен съвет (ВСС) се противопоставя на направените внушения и коментари от Радан Кънев (Демократи за силна България) в предаването "Панорама“ , излъчено на 17 октомври по БНТ, според които, за да се постигне основната цел на съдебната реформа, законност и върховенство на закона трябва "да бъде изкъртено мафиотското влияние от ВСС и прокуратурата". Това се казва в декларация, разпространена от съдебният съвет в понеделник. Според нея "подобни безотговорни нападки и обвинения поставят под съмнение не само независимостта, но и легитимността на съдебната власт, чийто висш ръководен орган е Висшият съдебен съвет".
От съвета посочват още, че с обвиненията за мафиотско влияние към тях и прокуратурата "на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава".
"Недопустимо е представител на политическа партия, която ще участва в работата на Народното събрание и ще определя основните политики в дейността на държавата през следващия парламентарен мандат, да отправя подобни коментари и обвинения. Висшият съдебен съвет е легитимно избран орган, който работи и ще продължава да работи за реална съдебна реформа и отстояване върховенството на закона", приключва декларацията.

Станете почитател на Класа