ГЕРБ и ПФ приеха коалиционни ангажименти

Успешно приключилият втори тур на преговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт (НФСБ-ВМРО) очерта нова, по-размита формула на бъдещото управление – с подписана програма, но без коалиционно споразумение.

Такава договореност са постигнали лидерите ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов след консултациите с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и негови заместници в четвъртък.

Буквално сме пред подписване на програма за стабилно управление, каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Патриотичният фронт е поставил изискване да не участва със свои политически представители в правителството, но да подпише програмата му за управление, каза румяна Бъчварова от ГЕРБ. Това е в съответствие с решението на политическия съвет на ПФ.

По този начин показваме политическия модел на политически отговорно управление, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той опроверга появилите се слухове, че Красимир Каракачанов ще става министър на отбраната, а Поли Карастоянова – на туризма, тъй като ПФ няма да има никакви министри, а дали ще участва с експерти ще се решава допълнително.

Ние приемаме подписите под програмата като политически ангажимент и считаме ,че това е достатъчна гаранция за подкрепата, съобщи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос същия модел ли ще бъде приложен и с Реформаторския блок.

ГЕРБ и Патриотичния фронт отчетоха "много ползотворна дискусия", на която са изяснени позициите им по програмите на двете формации. След като на предишните преговори са обсъждани само приоритетите на ГЕРБ, сега е дискутирана програмата на ПФ от 94 точки и съвпадението между ГЕРБ и ПФ е над 90 на сто.

Където са останали различия, те не са в принципите, а в технологията и ще бъдат изгладени в работен формат, каза Симеонов. Съгласието между ГЕРБ и ПФ е и по ключови въпроси на управлението, и по актуалните мерки.

На въпрос дали ГЕРБ са консултирали с Европейската народна партия (ЕНП) партньорството си с националистическа формация като Патриотичния съюз, Бъчварова отговори: "Приемаме приемаме ПФ като една патриотична формация и тези определения не се отнасят към тях".

На въпрос обсъдена ли е частта от програмата на Патриотите по етническите въпроси, Валери Симеонов даде да се разбере, че ПФ е снел тази част от дневния си ред. Той каза, че "програмата на ПФ е дългосрочна стратегия, на която да служи нашата коалиция".

Станете почитател на Класа