БСП все пак ще разговарят с ГЕРБ

Днес се очаква среща между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство. Така ще приключи вторият кръг от преговорите за сформиране на кабинет между четири от представените в 43-тото Народно събрание политически сили.

Вчера Бойко Борисов и колегите му се срещнаха с АБВ и с Патриотичния фронт. Стана ясно, че ГЕРБ отново тръгва към варианта кабинет на малцинството. След разговорите си с Патриотичния фронт от ГЕРБ се отказаха да сключват коалиционни споразумения. На срещата стана още ясно, че между ГЕРБ и АБВ няма съгласие за постигане на коалиция.

Във вторник вечерта в централата на БСП се получи покана от ГЕРБ за разговори, но без да бъдат изяснени форматът на срещата, мястото и часът, съобщи на следващия ден говорителят на БСП и участник в преговорния екип Атанас Мерджанов. Той обясни, че от БСП са върнали отговор на писмото на ГЕРБ, като предлагат срещата да се състои в Народното събрание.

В тази връзка Мерджанов коментира и лидерската среща между ГЕРБ и Реформаторския блок в централата на ГЕРБ като каза: "Това притичване снощи в късните часове на ГЕРБ, пък и неистовото желание на определени партии непременно да се включат в бъдещото правителство, показва паразитен лош вкус, по начина, по който се употребява властта." Той беше категоричен, че подобно "притичване" от страна на БСП няма да има.

Атанас Мерджанов отново потвърди становището на левите, че на този етап не може да се говори за коалиция между ГЕРБ и БСП. След първите консултации станаха ясни различията по осем от главните въпроси, които са непреодолими, посочи той.

Станете почитател на Класа