Живко Георгиев: ГЕРБ пусна ПФ на безплатната сцена на парламента

Взаимодействие между ГЕРБ и Патриотичния фронт е възможно на първо време. Такива коалиции са успешни докато нещата вървят добре и се поддържа доверие в партиите на мнозинството.

Коалиция между ГЕРБ и ПФ е възможна от гледна точка на заявените досега нагласи, преговори, изказани мнения. Но разбира се Патриотичният фронт би седял в тази коалиция докато не стане рисково за самия него. Все пак това е относително млада формация. За нея е шанс да участва в управляваща формула, да покаже какво може – стига да може да открои своя принос при безспорната доминанта на ГЕРБ. Но ако усети негативни тенденции, не е проблем да намери начин да мине в опозиционния лагер. Една такава коалиция във всички случаи ще бъде доминирана от ГЕРБ.

Патриотичният фронт не е хомогенен – там има и по-остра риторика и радикални идеи и позиции, има и умерено кооперативни идеи. Но да не забравяме, че част от техните националистични идеи са поставяни и от ГЕРБ. Така че ГЕРБ също има опит в подобни риторики, когато е преценил, че му носят дивидент. Затова на идейно равнище подобно коалиране не е никакъв проблем. Поне за ГЕРБ. Това не е партия с някаква твърда идейна парадигма. Поне досега не е показала нещо подобно. Не е партия с някаква идеология – това го е показала поне до момента. До голяма степен показва, че е в състояние да прибягва до популистки решения във всички посоки на политическото и в икономиката, в националистическата проблематика, надясно – наляво, авторитарно – неавторитарно... Никой не може да каже, в това число и Бойко Борисов базовите ценности, с които ГЕРБ никога не би направил компромиси, което е характерно за по-силно идеологически построените партии.

Няма да е изненада и тройна коалиция – ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт. Живеем в България и всичко може да се случи. Нека си спомним, че сме имали няколко такива коалиции. В това число и последната формула в предишния парламент. Да Атака не беше в коалицията, но все пак осигуряваше политическата сцена, на която БСП и ДПС управляваха. Помним какво беше Атака и каква еволюция извървя. И сега не би трябвало да има никакъв проблем за коалиране. Още повече, че на Патриотичния фронт му е необходим парламентарен живот поне една година – до местните избори. А те са заветна цел за много партии сега. На ПФ парламентът му е нужен, за да изгражда идентичност.

Народното събрание е безплатна политическа сцена, на която можеш да покажеш какво мислиш. А ако имаш и достъп до упражняването на власт, ще покажеш и какво можеш. За Патриотичния фронт това е безплатен плацдарм за самоизграждане. Но е рисково. Хубаво е да участваш. И в кастингите на реалити шоуто хора получават достъп, но за някои то е последното. Никога не е късно да станеш за резил. Едно е ясно, че тази година няма възможност да се правят много лицеприятни неща. В този мандат дори и премиерът ще трябва да забрави упражнението "рязане на лентички" и по-скоро ще работи по специалността си – гасене на пожари.

Станете почитател на Класа