ГЕРБ и АБВ въвеждат задължителното гласуване

АБВ и ГЕРБ са се обединили около идеята за задължително гласуване. Това каза в интервю за Нова телевизия Ивайло Калфин от АБВ. Вчера партията на Георги Първанов бе за втори път на разговори с ГЕРБ."Това е мярка срещу купените гласове. Аз имам вътрешна борба за задължителното гласуване, защото насила не се прави демокрация, но виждаме, че когато хората не искат да участват по причини, които са разбираеми, на практика изборът се прави от контролирания вот", коментира Калфин. По думите му има проблем и с несправедливото разпределение на мандатите (казусът Бат' Сали).

"Ние предлагаме половината депутати да се излъчват от малки мажоритарни региони, другата половина да са от национални листи. Така този проблем изчезва", уточни политикът от АБВ. Той повтори, че настоящата ситуация АБВ е в опозиция. Но по важни теми ще търси диалог и подкрепа.

Ние ще подкрепим отделни политики, решения, които не са и партийни, а национални, посочи още той.

Според Калфин ГЕРБ са в трудна ситуация, въпреки че са спечелили изборите. По думите му формула, която те предлагат, не е стабилна, но при тези резултати от изборите, това е възможното управление. "В този смисъл трябва да се подкрепят усилията да има максимално стабилно правителство. Ако БСП участват в коалиция, ние ще подкрепим", каза отново Калфин. Според него по случая КТБ е важно да се направят три стъпки да се покани европейският банков орган, който да влезе в КТБ и да види цялата ситуация, на второ място веднага да се изплатят гарантираните депозити и банката да не бъде обявена в несъстоятелност, а „здравото да бъде отделено". Всичко това обаче трябва да се направи от международни независими експерти, смята Калфин.

Станете почитател на Класа