Полк. Ангел Георгиев: Българската държава е отговорна за бъдещето на ВВС

Авиацията е мироглед и философия за живота, защото тя е устрем, мащабност, технологии, много любов и бъдеще. Това каза пред БГНЕС председателят на Българската авиационна асоциация инж. Ангел Георгиев, полковник от резерва.

Той е категоричен, че във времето на криза, която е не само икономическа, военнослужещите и цивилните служители от българските ВВС полагат неимоверни усилия, за да поддържат необходимата боеспособност и боеготовност на бойната техника.

"Няма стара и нова авиационна и ракетна техника, а само изправна и неизправна", каза полк. /р/ Георгиев. Според него тези, които поставят въпроса дали руската авиационна техниката, която е на въоръжение в армията ни, трябва да бъде приземена завинаги, най-вероятно много добре знаят, че това е чиста проба демагогия. Намиращите се понастоящем на въоръжение в българските ВВС вертолети модел Бел /"Bell-206"/ - американско и Кугар /AS 532 AL "Cougar"/ - френско производство, в по-голямата си част също имат продължителен неактивен престой на земята. Известно е, че летателната годност на тази техника е съществена за авиационното осигуряване и повишаване мобилността на другите видове въоръжени сили. Този състав на ВВС има също важна роля при изпълнение и на третата мисия на Българската армия, която е защита на населението при бедствия и аварии в мирно време. Поради това е важно да се подчертае, че цялото налично въоръжение и бойна техника, собственост на Българската армия, налага задължението държавата да изпълнява своята отговорност за осигуряване и организиране на нейната следгаранционна нормална експлоатация.

Под така поставения "проблем" с руската летателна техника видимо прозира истинската цел на "загрижените". Истина е, че понастоящем за пореден път пред България стои въпроса, дали трябва да се закупи друг изтребител. Макар и ултимативен, проблемът е комплексен и има втора страна. "На първо място е необходимо", продължава председателят на Българската авиационна асоциация, "внимателно да се анализира настоящата ситуация и издигне в ранг на постоянна държавна политика защитата на държавата, като се вземе под внимание приемствеността в българската практика на ежедневно отстояване общодържавните жизненоважни интереси!" Втората страна на въпроса има отношение към предварително определяне на държавните приоритети в сферите на външната политика, икономиката, финансите и отбраната, както и тясно ведомствените цели и задачи, които гарантират защитата на общодържавните интереси. Проблемът е комплексен, определя о.р. полк. Ангел Георгиев, защото отговорът трябва да представя една ясна картина, съставена от различни аспекти на отговори по детайлни въпроси, в които са включени и резултатите от всеобхватна аналитична дейност. Това е така, защото българският данъкоплатец задължително трябва да знае поради какви причини, за какво и по какъв начин се използват неговите средства. Отделно, че периодът на това политическо решение трябва да има хоризонт от 35-40 години.

Полковникът от резерва, следвайки последователността на детайлните въпроси, продължава: "Дали в обозримо бъдеще България трябва да придобие съвременен изтребител? Нашият отговор е еднозначен. Да! В противен случай оставаме в миналото. Дали нов или "втора", "трета", "n-та" ръка? Категорично нов! Ние акцентираме върху нов многоцелеви изтребител, защото отчитаме новите глобални тенденции и перспективи в развитието на авиационните платформи. Новият изтребител, при използване на цялостния му жизнен цикъл, ще изведе България отвъд рубежа на масово навлизане в експлоатация на дистанционно управляемите летателни средства или такива с изкуствен интелект."

"Най-добрите въпроси са", смята полк. /р/ Ангел Георгиев: Кога да бъде придобит и какъв именно многоцелеви изтребител е необходим на България? Решението е политическо", продължава полк. /р/ Георгиев, - но то трябва да бъде обосновано и базирано на постоянно актуализиращ се дълбок, мащабен и перспективен анализ, който има необходимата най-висока степен на класификация относно геополитическия, икономическия, стратегическия и техническия преглед на актуалните данни. Анализът трябва да взема под внимание обществените процеси в страната, на Балканите и в Европа, динамичността и евентуалните посоки за развитие на геополитическата обстановка, както и състоянието на стратегическо партньорство в световен мащаб – фази и перспективност. Икономическата и техническата част на този анализ не са по-малко важни. Напротив, изключително остро стои въпроса: Защо, когато икономиката ни е в изключително тежко състояние, а тези, които разпределят държавния бюджет, не могат да осигурят необходимите средства за текуща подръжка в летателна годност на наличните самолети и вертолети, е необходимо закупуването на други бойни самолети, които да стоят на земята след изтичане на гаранционния им период? Докато други страни, също членки на Алианса, модернизират притежаваните от тях изтребители МиГ-29, правят ги напълно съвместими със съюзническите изисквания, като за това ангажират и натоварват своята авиационна индустрия. И това не им струва скъпо! С вече модернизираните самолети изпълняват, както задачите по националната си отбрана, така също и поетите съюзнически такива, подчертава полк./р/ Ангел Георгиев.

От техническа гледна точка, споделя той, определящо е какво включва Договорът за нов изтребител и дали има клаузи като: обучение на летателен, технически и обслужващ състав; с или без тренажор; тип и количество боекомплекти; експлоатационно, диагностично и ремонтно оборудване; срок за доставка на резервни части и видове ремонтна дейност по време на гаранционната, но преди всичко следгаранционната експлоатация; каква ще бъде цената на новите боекомплекти; различните юридически изисквания към доставката на нови резервни части, време за доставка, процедури и цена; реална стойност на един летателен час и т.н."

Председателят на Българската авиационна асоциация настоява за прогнозируемост и осигуреност за цялата продължителност на жизнения цикъл на бъдещия нов изтребител. Той изтъква, че е необходимо в преговорите по закупуване да бъде включен максимално възможен експертен потенциал, който да работи в тази посока и да защитава българските интереси. "Това трябва да бъде националноотговорен български интелектуален потенциал! Той трябва да защитава интересите на България във всяко едно направление, на всяко едно ниво!", заявява категорично полк. /р/ А. Георгиев.

"Нашият настоящ отговор на проблема е: политиците и държавното ръководство на страната трябва да осигурят летателна годност и експлоатация на всички налични самолети и вертолети на българските ВВС до придобиване на нов многоцелеви изтребител. На 11 октомври тази година командири, пилоти, техници и целия осигуряващ състав на българските ВВС доказаха пред нашето общество, че могат да организират експлоатацията и да използват по най-професионален начин поверената им бойна, транспортна и обслужваща авиационна техника, без значение от страната-производител. Определящо е, че летателните машини се намират в ръцете на надеждни, отлично подготвени и високоотговорни български авиационни професионалисти!", категорично заяви полк. /р/ Ангел Георгиев.

На въпроса дали държавата е длъжник на ВВС той уточнява, че държавата включва обикновените хора, институциите и тези, които сме избрали и са приели да упражняват властта за определен период от време. "Политиците трябва да бъдат много добре подготвени или да използват високо компетентни експерти в областта на отбраната, ВВС и сигурността, за да бъдат обосновани и взети най-верните националноотговорни решения", заяви полковникът. "Много добре знаете, че армията е предназначена за външна защита на държавата, т.е. външната политика и отбраната трябва да бъдат в пълен унисон. Едва тогава се поставя въпроса кой е длъжник. Какво означава това? На първо място дали държавата е определила необходимите насоки за развитие на армията, дали ги е осигурила ресурсно и дали е предоставена възможност на военните да постигнат тези цели и способности. Когато нашият военен бюджет е по-малък от 1,5% от БВП, то отговорът на въпроса идва от само себе си", казва Ангел Георгиев. Той изтъква, че разчита политиците да осигурят достоен процент от БВП за отбрана и закупуване на нова бойна техника за армията, което да бъде финансирано директно от държавния бюджет. "В противен случай това ще бъде в ущърб на ежедневната бойна подготовка и ще се получи дисбаланс между отделните видове въоръжени сили и родове войски", каза специалистът.

Според него, след като има социално напрежение в сектора, значи не всичко е оптимално. "Българският военен професионалист трябва да бъде спокоен в социален аспект. Той е на разположение на държавата 24 часа в денонощието, и когато отива на работа, не трябва да мисли как да осигури необходимите житейски потребности на семейство си. Щом като в тази сфера имаме много въпроси, това означава, че трябва да бъде подобрен социалния статус на хората от отбраната и сигурността или най-малкото, той не трябва да бъде снижаван!", казва той, като посочва за пример обсъждането на въпроса за въвеждане на допълнително изискване за възраст при пенсиониране. Полковникът от резерва Ангел Георгиев заявява, че "това не са привилегии, а обезщетения, защото военните и колегите от сектор сигурност не разполагат със собственото си време и работят при тежки, специфични условия." Авиаторът изтъква, че "пилотът е боецът във военната авиация и без него и най-съвременният управляем самолет само ще стои на земята. Така през следващите 35-40 години в бойната авиация основно ще се разчита на системата "самолет-човек". Трудът на пилотите е строго специфичен и протича в условията на враждебна за човешкия организъм среда: шум; постоянни вибрации и електромагнитно излъчване; натоварване на гръбначния стълб и сърдечно-съдовата система; ударно претоварване в случай на катапултиране; динамично променящи се температура на въздуха и атмосферно налягане; намаляване частичното налягане на кислорода с изкачване на височина; слънчева радиация при полети в стратосферата; изключително високо нервно-психическо напрежение при едноместните екипажи, защото летецът е едновременно пилот, щурман, инженер, радист и боец. Всички тези и редица други фактори оказват съществено влияние върху здравословното състояние на пилота и като резултат настъпват трайни деформации и по-рано износване на организма!"

"Нека всеки българин си извоюва правото и свободата да взема самостоятелни решения. Това ще бъде критерий за нивото на демократичност в страната ни и тя ще бъде притегателно място за живеене", сподели полк. Георгиев.

Той е категоричен, че българските ВВС имат бъдеще и пътят към него минава през възстановяване на Висшето военновъздушно училище от нов тип, защото то е необходимо на държавата ни, като важен фактор за запазване на националната сигурност и авиационна идентичност. "Българската авиационна школа е име в световната авиация и ние сме едни от първите, които използваме самолета като бойно средство. Тази наша над 100-годишна история на авиацията ни задължава да бъдем отговорни! Не случайно се казва, че състоянието на авиацията е еманация на нацията", заключи полковникът от резерва Ангел Георгиев.

Станете почитател на Класа