САЩ застанаха зад Кипър срещу Турция

Американският вицепрезидент Джоузеф Байдън проведе телефонен разговор с кипърския президент Никос Анастасиадис, в който изрази подкрепа на САЩ за Никозия в спора и с Турция за разработката на газовите находища в Източното Средиземноморие.

"Вицепрезидентът изрази безпокойството си от последната проява на напрежение в Източното Средиземноморие и потвърди, че САЩ подкрепят суверенитета на Кипър и правото му да разработва ресурсите в своята изключителна икономическа зона в съответствие с установените международни норми", се казва в съобщението на Белия дом.

Апетити в района има Анкара, която изпрати изследователския си кораб "Барбарос" за проучване на нефто-газови находища. Турция претендира за район, в който попадат три от 13-те сектора на кипърската икономическа зона. Сред трите е и секторът, в който в момента италианския енергиен гигант ЕНИ в консорциум с корейската компания "Когаз" /KOGAS/ извършват сондажни работи съгласно концесия с кипърското правителство.

Анастасиадис окачестви действията на Турция като грубо нарушение на суверенните права на Кипър и спря диалога с кипърските турци за обединение на острова.

Станете почитател на Класа