ИПАИ откри десетки нарушения на обществени поръчки по ОПАК

В последните няколко седмици различни възложители обявиха десетки обществени поръчки, финансирани по ОП „Административен капацитет“, чрез които ще определят изпълнители на дейности по повишаване капацитета на администрацията чрез обучения.

Анализ на документациите за участие извършен от Центъра за наблюдение на обществените поръчки на Института за правни анализи и изследвания показва, че при изготвянето на документациите възложителите допускат различни нарушения на ЗОП и приложимата нормативна база, а превенцията на управляващия орган не дава очакваните резултати.

Центърът за наблюдение на обществените поръчки е изпратил писмо до вицепремиера Илияна Цанова, в което са посочени конкретни пропуски, представляващи нарушения на законодателството и основание за налагане на финансови корекции от управляващия орган.

Сред нарушенията са пропуски на възложителите, водещи до недеклариране на данни, които са абсолютна пречка пред участието в обществени поръчки. В обществена поръчка на МВР за дейности по публичност на проект за обучение, финансиран от ОПАК се оказва, че няма пречка предложение за участие да бъде подадено от регистриран в офшорна зона участник, или от фирма, в която участва офшорка, което е забранено от чл.3, т.8 и чл. 4 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Освен това не са създадени пречки пред участие на фирма, свързана с лице, изготвило техническата спецификация на поръчката или документацията за участие, тъй като тези данни не е предвидено да се декларират от участниците.

Общините Крумовград, Брезник, Мъглиж, Монтана, Роман и Симитли не изискват декларации за обстоятелства, изискващи се от различни нормативни актове и свързани с въвеждането на задължителни превантивни мерки срещу изпирането на пари и избягването на конфликт на интереси. Тези пропуски също представляват основание за налагане на финансови корекции на бенефициерите по проектите.

Потърсени от Центъра за наблюдение на обществените поръчки представители на Управляващия орган на ОПАК са заявили, че нарушенията допуснати от участниците ще бъдат санкционирани при последващия контрол върху изпълнението на договорите за финансиране, което ще се случи след провеждането на обществените поръчки. Този подход на управляващия орган поставя под въпрос ангажимента на България да изпълнява изискванията на Европейския съюз за ефективен превантивен контрол, с цел намаляване на нарушенията на ЗОП и приложимото законодателство. В по-голямата част от случаите документациите са правени от външни консултанти, а техните пропуски са се превърнали в пропуски на възложителя, за което последния ще бъде санкциониран. Информация за допуснатите нарушения ще бъде изпратена от Центъра за наблюдение на обществените поръчки на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет.

Станете почитател на Класа