Бойко Борисов: "Днес или ще върнем мандата, или ще има кабинет"

Първата среща в четворен формат от началото на преговорите за съставяне на правителство се проведе в парламента вчера. В нея участваха представители на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, пише "Стандарт". В четвъртък или ще върнем мандата, или ще има кабинет. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда на обяд, след като президентът Росен Плевнелиев му връчи мандат за съставяне на правителство.
Борисов даде да се разбере, че няма да се възползва от едноседмичния срок, а ще даде отговор още днес. Ден по-рано стана ясно, че ГЕРБ и реформаторите са готови със състав и структура на кабинета, но десните настояват да имат парламентарна подкрепа от патриотите. Във вторник вечерта обаче хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов оттеглиха обещаната подкрепа, защото в програмната декларация на ГЕРБ и РБ не виждали договорените с тях свои приоритети. Другата партия, допълваща планирания формат 2+2 - АБВ на Георги Първанов, получи шанс за участие в кабинета през парламентарния лидер Ивайло Калфин, който е номиниран за социален шеф.

За него Борисов обясни, че разчита да е мост към евролевицата. Лидерът на ГЕРБ отправи публична молба към ДПС да не гласува за кабинета, за да не поражда "огромни спекулации" и да даде възможност на противниците му "да си измислят всякакви сценарии". В същото време той увери, че "всичко, което би взривило етническата толерантност и би довело и до етнически конфликт, ГЕРБ няма да го допусне". След което добави, че другите, които няма да ги подкрепят, са БСП, "Атака" и депутатите на Бареков от БДЦ, с които обаче му давали нишани чрез Брюксел да влязат в преговори. "Ако не се разберем с Реформаторския блок и патриотите и те не подкрепят правителството, какъв кабинет тогава да правим?", запита Борисов. "Както всички декларират публично, че са за стабилност и за съставяне на правителство, така всички на преговорите поставят условия, които на практика, ако не се изпълнят, няма шанс да се продължи напред", обобщи ситуацията лидерът на ГЕРБ. Той допълни, че е приел всички министри на реформаторите.

Борисов подкрепи и номинацията на Христо Иванов за правосъден министър от квотата на Реформаторския блок. "В център-дясно всички сме наясно, че между ГЕРБ и РБ може да има компромис. ГЕРБ не харесват напълно РБ, и реформаторите не харесват ГЕРБ, но положението предполага компромис", каза Борисов. В заключение посочи, че трябва да се покаже "някаква сила" и да се изчерпат всички възможности за съставянето на управление.
В 14 ч в парламента започнаха преговорите на ГЕРБ и Реформаторския блок с Патриотичния фронт, след което на срещата влязоха и АБВ. Обещаната, но оттеглена във вторник вечер подкрепа от хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов е решаваща, тъй като би гарантирала парламентарно мнозинство от 126 гласа. Ако ПФ се дръпнат, новият кабинет "Борисов" не би събрал необходимото мнозинство от 121 гласа дори с подкрепата на АБВ, тъй като тогава ще има общо 118 гласа.

Светлата част на деня обаче се оказа къса за преговорите по формирането на бъдещия кабинет. Въпреки изричните декларации на някои от партиите, че сближават все повече позициите си по спорните точки, разговорите в сряда не приключиха до късна доба. Преговорите станаха най-разгорещени след 18 часа, когато в стаята на ГЕРБ се събраха и четирите партии, които се очаква да дадат подкрепа на бъдещия кабинет. Въпреки че различни участници в преговорите непрекъснато излизаха и влизаха от стаята, информация за това докъде са стигнали почти не дадоха. Няма да коментираме нищо, преди да обсъдим програмата в Изпълнителния съвет на АБВ, заяви Румен Петков, който пръв излезе за малко от консултациите. В 19 часа се оказа, че преговарящите са малко след половината от програмата, която трябва да разглеждат. Горе-долу по това време от стаята излязоха заедно Ивайло Калфин и Румен Петков, а малко след това и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. Войводата обаче дори не пожела да се спре, за да каже докъде са стигнали разговорите. Първо ще обсъдим с групата си и тогава ще говорим, заяви той. Междувременно екипът на реформаторите набъбна с присъединяването на Божидар Лукарски. Най-вероятно преговорите ще продължат и ще се финализират чак днес на обяд, прогнозираха участниците в тях.

"Имаме напредък", коментира председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин късно снощи в едно от излизанията си от залата за преговори. "Специално от наша гледна точка има приоритети, на които държахме, и те влязоха", поясни той. Но допълни, че все още остават отворени някои въпроси за данъчната политика. Калфин бе категоричен, че АБВ трябва да вземе политическо решение дали ще подкрепи кабинета, което ще се случи на Национален съвет, който ще се състои днес. Дори и партията да вземе решение да подкрепи правителството, АБВ ще подпише само програмната декларация, но не и коалиционното споразумение, уточни Калфин. В отговор на въпрос той заяви, че министерски постове на срещата не са обсъждани.

Станете почитател на Класа