Френският посланик не очаква конфликти на Балканите

Не очаквам конфликти на Балканите в обозримо бъдеще, нито промени на границите. Мисля, че всички държави в региона работят с ЕС, с ОССЕ и други международни институции именно за предотвратяване на нов конфликт. Затова съм оптимист и се надявам да не греша, каза пред БГНЕС посланикът на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. "При воденето на преговорите за присъединяване на всяка една страна към ЕС принципът е ясен. Всяка страна има право да започне преговори, но това зависи от нейните лични заслуги. Страните трябва да положат усилия да станат подготвени за присъединяването и за започването на преговорите. Затова е нормално Сърбия, Македония, Босна да имат различна съдба. Всяка си има свой път", каза посланик Дьо Кабан в отговор на въпрос дали вижда двоен стандарт на съюза по отношение на Сърбия и Македония.
Според него всички европейски страни са застрашени от кризата в Украйна и политиката на Русия към страната. Той обаче смята, че Балканите са по-застрашени, защото все още не са членове на ЕС и това е причината за предупреждението в тази връзка на германския канцлер Ангела Меркел. Френският посланик не е разтревожен от твърденията в западни медии през последната седмица за руско настъпление на Балканите. "Нормално е всяка страна да има интереси. Руснаците имат интереси на Балканите, както и САЩ, Франция. Проблемът не е в това да имаш влияние, интереси, връзки, а какво искаш да направиш с тях. Ако целта на руската политика е да накара страните от Балканите да се откажат да се присъединят към ЕС, това би било много лошо решение. Но мисля, че още не сме стигнали до такъв етап", счита Дьо Кабан.
Той похвали ролята на България на Балканите, като заяви, че тя е много стабилна сила в региона. "Преди 20-тина години, когато бях тук, България беше най-разумната страна по времето на войната в бивша Югославия. Винаги оттогава тя е имала много стабилна и позитивна роля. И това трябва да се казва, защото може би не се знае достатъчно. България може да изиграе добра роля и в подпомагането на страните от Западните Балкани, за да станат членки на ЕС", смята посланикът.
Във връзка с газопровода "Южен поток", в който френската компания "Електрисите дьо Франс" е участник в морската част, посланик Дьо Кабан заяви, че това е решение на всички страни и компании, желаещи да реализират газопровода. "Нашата позиция е, че европейското право трябва да бъде спазвано", отбеляза той.

Станете почитател на Класа