Съветниците на властта – бивши министри, партийци и протестиращи

Премиерът и четиримата вицепремиери не са успели да запълнят квотата от съветници и експерти в политическите си кабинети. Това става ясно от отговор по Закона за достъп до обществена информация, който БГНЕС получи от Администрацията на Министерския съвет.

Квотата, която правителството на четворната коалиция си гласува предвижда премиерът да има 11-членен политически кабинет, а четирите вицета по деветчленни кабинети.

Министър-председателят има шест съветника трима, от които са бивши министри от първия кабинет на ГЕРБ – социалният Тотю Младенов, спортният Свилен Нейков, военният Аню Ангелов. Освен съветник, Аню Ангелов е и секретар на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.

Росен Желязков - единственият подсъдим по аферата с печатницата в Костинброд, в която на 11 май 2013 г. бяха открити голям брой бюлетини, също е назначен за съветник на Борисов. В периода 2009-2013 г. Желязков беше главен секретар на Министерския съвет, а преди това заемаше същия пост в Столична община още от времето на кмета Стефан Софиянски. Бившият кадър на Националната служба "Сигурност" и бивш съветник на Цветан Цветанов – Георги Кръстев също е сред съветниците на премиера. Той е заемал същия пост и през 2012 г. Съветникът по външнополитическите въпроси на служебния премиер Георги Близнашки – Деница Желева е останала на "Дондуков" 1 и след идването на новото правителство. Парламентарен секретар на министър-председателя е политическия номад Петър Николов. Той е бивш кадър на Демократи за силна България и на Движение България на Гражданите. За последно Николов ръководеше Института за дясна политика, който бе създаден с цел сближаване на ГЕРБ и Реформаторския блок. Николов е зет на бившия парламентарен председател и бивш вътрешен министър Йордан Соколов. Анжелина Тотева - началникът на политическия кабинет на Борисов е бивш сътрудник на евродепутати от ГЕРБ, както и началник на кабинета в първия мандат на транспортния министър Ивайло Московски. Борисов има и един експерт в кабинета си – Ана Иванчева, която е негов личния секретар още от времето, в което беше главен секретар на МВР.

Заместник министър-председателят по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова има трима съветника. Доскорошното пресаташе на ГЕРБ, а сега координатор на пресаташетата на министерствата Севдалина Арнаудова е назначена като съветник. Друг партиен номад – Тома Биков, минал през Демократи за силна България и Движение България на Гражданите, също е назначен като съветник на Румяна Бъчварова. Биков също бе член на Института за дясна политика. Ясен Атанасов – поет и активно протестиращ срещу правителството на Пламен Орешарски е друг от съветниците на вицепремиера. Асистентът от Стопанския факултет на СУ "Св.Климент Охридски" Антон Герунов е началник на политическия кабинет на Бъчварова, която има и двама експерта Румяна Дилова и Ева Бончева. Засега Румяна Бъчварова няма парламентарен секретар, но ползва като такъв Петър Николов. От предоставената от правителството информация като съветник на Румяна Бъчварова отсъства IT-специалистът Васил Величков, който извърши анализ на сигурността на LawChoice системата за случайно разпределение на делата. Величков, чиято работа не бе приета еднозначно от членовете на Висшия съдебен съвет бе представян именно като съветник на вицепремиера, какъвто е бил, но на вицепремиера в служебния кабинет Илияна Цанова.

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и силов вицепремиер Меглена Кунева има трима съветника. Сред тях е Петя Първанова, която беше министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков и в чийто мандат се стигна до аферата "Костинброд". Доскорошното пресаташе на Движение България на Гражданите Мила Попова също е съветник на Кунева. Ралица Костова, дългогодишен сътрудник на Кунева е друг от съветниците й. Вицепремиерът има и двама експерта – Маргрета Николова и Десислава Желязкова. Парламентарен секретар на Кунева е Николай Вълков, адвокат в кантората "Георгиев, Тодоров и Ко". Началник на политическия кабинет на вицепремиера е Мария Карабельова-Маргаритова, която е била парламентарен секретар на вицепремиера и министър на образованието в Тройната коалиция Даниел Вълчев.

Заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев има само един съветник. Това е Гергана Младенова, съпруга на бившия външен министър в първото правителство на ГЕРБ Николай Младенов. В момента Младенов е представител на ООН в Ирак. Гергана Младенова е била сътрудник на евродепутати от ГЕРБ. Парламентарен секретар на Дончев е Стефан Илиев, а за експерт към кабинета е назначен и Стоян Ранчев. Началник на политическия кабинет е Йоланда Емирян, доскорошен сътрудник към парламентарната група на ГЕРБ и бивш служител на Управляващия орган на Оперативна програма "Техническа помощ".

Месец след началото на мандата на правителството, вицепремиерът по демографската и социална политика Ивайло Калфин не е назначил членове на политическия си кабинет. За разлика от тримата си колеги, които не управляват отделни министерства, Калфин има политически кабинет като министър на труда и социалната политика.

Станете почитател на Класа