Tages-Anzeiger: "Меглена Плугчиева-непреклонната"

Журналистът Феликс Шиндлер от швейцарското издание „Тагес Анцайгер" определи българския посланик в Швейцария Меглена Плугчиева за една от трите най-впечатляващи личности, с които е разговарял през изминалата 2014 г. Нарича я "Меглена Плугчиева - непреклонната"

Това определение българският дипломат си спечелила заради депутатката от Либералната партия на Швейцария Дорис Фиала, която критикувала демокрацията в България. Преди да дойде като наблюдател на Съвета на Европа за последните избори у нас, тя обявила пред вестника, че е готова да бойкотира участието си заради абсолютна корупция и продажба на гласове в България.

„Плугчиева беше извън кожата си, когато успя да ми се обади. Веднага даде да се разбере, че няма да допусне да се отърва от нея, пише журналистът Феликс Шиндлер.

„Вие не трябва всичко да мерите с швейцарски аршин", казала му Плугчиева. „Тогава се надявах да се измъкна от разговора Плугчиева. Разговорите с посланици рядко са интересни, тъй като те никога не са ръбати и са дължни да пазят добрите отношения. Дипломатите поставят всяка дума на златната везна", пише Шиндлер. Плугчиева обаче направила „впечатляваща пледоария за прогреса, за шансовете, за свободата и за надеждите в България".

„Това беше апел да се чуят и онези, които се борят за демократичното бъдеще в тази страна. И тя ми показа, че ние швейцарците понякога сме склонни към арогантност. Посланикът ми даде да разбера, че ние след 150 годишен опит с демокрацията, не трябва от високо да оценяваме и съдим съвсем младата демократична система в България, защото постижения като тези в Швейцария не могат да бъдат постигнати само за няколко години", заключава Шиндлер.

Станете почитател на Класа