Лукарски пътувал до САЩ, за да празнува рождения ден на приятелката си

Божидар Лукарски е удължил посещението си в САЩ в края на миналата година с 4 дни отпуск, за да празнува в САЩ рождения ден на приятелката си, пише колегата му от опозицията Георги Кадиев.
И всичко това, посочва в статус във Фейсбук Кадиев - насред приемането на бюджет '2015.
"Вместо да защитава бюджета си, той на рожден ден зад океана... Завиждаме му благородно." - написа Кадиев.
Ето какво пише Георги Кадиев:
"Според това странно съобщение на Министерство на икономиката, министър Лукарски е заминал на "работно" посещение в САЩ, в което да подготви собственото си официално посещение...
По моя информация, министърът е удължил посещението си с 4 дни отпуск, за да празнува в САЩ рождения ден на приятелката си. И всичко това насред приемането на бюджет'2015- вместо да защитава бюджета си, той на рожден ден зад океана...
Завиждаме му благородно."
Визитата на Лукарски в САЩ бе изненадващо обявена в следобедните часове на 17 декември. Два дни по-рано руската агенция РИА Новости съобщи, че от Белград, където взе участие в международен форум, българският министър на икономиката е анонсирал за предстояща на 19 декември среща в Москва с руския министър на енергетиката Александър Новак. След като се оказа, че подобна среща не е записана в програмата на Новак, българският министър на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с руския си колега по телефона, а Лукарски отпътува за САЩ.
От МИ информираха, че Божидар Лукарски е бил командирован със заповед на премиера Бойко Борисов за период от 8 дни (17-24 декември 2014 г.). За да обосноват изненадващото посещение на политическия си ръководител, от икономическото министерство предоставят подробна информация за търговско-икономическите отношения между България и САЩ в последните близо 20 години. В същото време, нито от отговора по ЗДОИ на МИ, нито от трите пресинформации (публикувани на 19, 22 и 23 декември) за срещите на Лукарски в САЩ, не става ясно той въобще да е имал разговори с представители на американската държавна администрация. На практика се оказва, че за 8 дни в качеството му на български министър, Божидар Лукарски е имал работни срещи единствено с представители на частни компании, сред които и Майкъл Карш, собственик на търговски и складови площи на бул. "Ботевградско шосе".
От информацията на Министерството на икономиката става ясно още, че би трябвало Божидар Лукарски да е пътувал сам от България до САЩ и обратно. Проверка на БГНС на сайта Ureport.bg установи, че Ива Йорданова, жената, с която Лукарски живее на семейни начала е планирала пътуване за Ню Йорк също на 17 декември. Сайтът дори публикува постинг на Йорданова в социалната мрежа от 9 декември, в който тя анонсира предстоящото заминаване.

Станете почитател на Класа