Първанов с конкретно предложение към БСП: Общи листи за местните избори

Минути след като в тв предаването "Събуди се" лидерът на АБВ Георги Първанов призова БСП за стискане на ръце, той зае още по-конкретна позиция. По време на честването на първата годишнина на своята нова партия бившият президент изрази готовност за изготвяне на общи листи с някогашните събратя от "Позитано" 20. Целта е ляв успех на местните избори тази година.
Първанов не назова абревиатурата на БСП, но даде да се разбере, че визира Столетницата, като обясни, че е готов да направи обединение с всички социалистически формации, въпреки че някои от тях са го подлагали на системни критики. Нещо повече - към "левия пакет" той добави и възможност за тясно сътрудничество и с центриски формации.

"Искам да обявя пред вас, че независимо от тежките думи по наш адрес от някои леви сили, ние днес подаваме ръка за открит диалог. За търсенето на общи действия и защо не - за участието на местните избори с общи кандидати", заяви Първанов. Това обаче не му попречи да отправи и остри думи, като отбеляза, че иска ляво управление за България, но като че ли хората вече не вярвали на онези, които се обявили за изначален пророк на лявото. Изказването беше проследено на живо от члена на Националния съвет на БСП Светлана Шаренкова и Димитър Иванов.

Първанов подчерта, че ако "някои хора" си въбразяват, че АБВ може да се използва за лична реализация, грешат и подчерта: "Не искам власт, не искам слава. Своите върхове съм ги постигнал." Той анонсира, че АБВ готви анализ на 100-те дни на правителството. Тогава партията му ще преосмисли или потвърди границите на компромисите, на които е готова. Първанов акцентира и върху това, че АБВ няма никакви намеренията "просто да устисква" до президентските избори. Той съобщи още, че партията му е готова с предложения за няколко референдума, сред които се откроява темата за евентуалния добив на шистов газ.

Станете почитател на Класа