Георги Първанов: АБВ се утвърждава като социален коректив в българската политика

АБВ се утвърждава като социален коректив в парламента и в българската политика, каза Георги Първанов в словото си по време на тържествената среща по повод една година от рестарта на политическия проект. Събитието се проведе в Националния дворец на културата. Много гости, приятели и съмишленици на партията изпълниха залата. По време на събитието лидерът на АБВ Георги Първанов припомни целите, приоритетите на формацията, както и задачите, които й предстоят. Той отбеляза, че социалният министър Ивайло Калфин за два месеца е успял да направи повече, отколкото други за цял мандат. Калфин допълни, че желае, когато си тръгне от социалното министерство, да види след себе си по-малко бедни хора, по-ниска безработица, както и намаляване на младежката безработица.
Първанов посочи, че в политиката на АБВ стои целта за справяне с демографската криза, като това може да бъде постигнато от национално, върховно усилие, а резултатите няма да бъдат в краткосрочен план. По думите му, друга цел на АБВ е реформа в социалната сфера, в частност - пенсионната, като това ще бъде критерий за способността на АБВ да решава проблемите. Първанов изтъкна, че третата цел на АБВ е гарантиране на енергийната сигурност на българските граждани, както сега, така и за десетилетия напред. "Искам да акцентирам на възобновената полемика по повод добиването на шистов газ. Нашата идея е заедно с другите референдуми, които подготвяме, заедно с тази за задължителното гласуване, към което ние ще добавим непременно смесена избирателна система с акцент на мажоритарния вот, да се проведе и такъв за добиване на шистов газ, който може да бъде на регионално ниво, само в засегнатите територии.
По време на срещата стана ясно, че АБВ са „За" съхраняване и развитие на етническата, и религиозна толерантност в нашето общество. Сред приоритетите на АБВ остават образованието, науката и културата, земеделието и съдбата на българското село. Георги Първанов посочи, че заедно с енергийната стратегия, която имат, разполагат и с такава за развитие на българското земеделие.
"Намираме се в период, в който трябва да положим максимални усилия по изграждането на широка и ефективна организационна мрежа в страната. Една политическа задача стои пред нас неотменно и тя ще бъде критерий за бъдещето на АБВ. Това е постигането на местните изброи на резултат, който да покаже много качествено равнище в развитието на АБВ, от нашето идейно, организационно състояние, от хората, които ще номинираме и защитим на предстоящите избори", добави Първанов.
Георги Първанов завърши речта си с това, че от АБВ подават ръка за открит диалог с леви и центристки партии за общо участие на местните избори. „Надявам се да оставим назад във времето пренебрежението и високомерието, няма малки и големи. Ние не просто трябва да покажем автентичната българска левица, но и модерната българска левица, която не само решава проблемите на традиционните социални слоеве - пенсионерите, на хората с увреждания, но инвестира в предприемчивите, в бъдещето на нацията. Това трябва да постигнем заедно и аз се надявам, че отговорът ще бъде положителен", посочи Георги Първанов.

www.focus-news.net

Станете почитател на Класа