Могерини: Всяко решение за Русия ще се основава на минските споразумения

"Всяко решение за санкции срещу Русия ще се основава на прилагането на минските споразумения", заяви ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, пристигайки на първото заседание на Съвета на ЕС за тази година.

"Всяко решение за санкции ще се основава на подобряването на ситуацията и прилагането на споразуменията от Минск. Връщането на насилието в източната част на Украйна определено не е добра новина", каза Могерини в Брюксел.

Тя подчерта, че на днешното заседание няма да се решава за санкции срещу Русия. "Темата на днешната дискусия за Русия не е помощта за Украйна или санкциите. Днес ще има продължение на разговорите в Съвета от ноември, както и подготовката на следващия месец", обяви Могерини.

Междувременно украинският външен министър Павло Климкиин изрази готовността на Украйна да работи с Русия за прилагането на споразуменията в Минск. "Ние сме готови да работим с Русия, за да се гарантираме прекратяване на огъня и пълно прилагане на споразумения Минск", написа той в своя Туитър.

Станете почитател на Класа