Мюсюлманската партия стана неприкосновена

Основното различие между българския и европейския политически модел е, че у нас обществото редовно се изнудва и рекетира със заплахи за етническия мир. Това се казва в анализ, посветен на заплахата от тероризъм, изработен от Лаборатория за управление на риска, чийто директор е бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов.

„По този начин мюсюлманската партия си е извоювала статут на неприкосновеност: може да манифестира връзки с мафията; може да атакува съдебната власт заради присъди над имами, които проповядват радикален ислям; „обръчът" й от фирми може да получава обществени поръчки и европейско финансиране в нарушение на европейските правила; дори може да си позволи безнаказано да организира нападение и фалит на четвъртата по големина банка в страната и да участва в разграбването на нейните активи", се казва в документа, публикуван на сайта на Лабораторията.

В анализа се посочва, че българският етнически модел не е европейската мултикултурност. „Той е родствен на комунистическия модел на формиране на политически и интелектуален елит на малцинствата чрез привилегии, корумпиране и атеизъм", се казва в доклада. Според него нашият политически модел се различава от европейския по „много по-агресивното ислямизиране на други етнически малцинства – с партийна служба се привличат избиратели от мнозинството срещу материално облагодетелстване, привилегии за кариерно развитие или закрила".

Анализът на Лабораторията за управление на риска заключава и че българските МВР, МО и МВнР и специални служби са политически блокирани и не противодействат. „Широко са разпространени основателни съмнения, че действията на Прокуратурата, Върховния административен съд и ДАНС се управляват от посочената партия", пишат анализаторите.

Те отчитат и това, че не са се оправдали надеждите българският етнически модел да бъде демонтиран с влизането ни в ЕС. Докладът предупреждава и че поради неефикасното противодействие на тероризма във водещите страни европейският модел на етнорелигиозен мир става все по-силно уязвим. „Има реална опасност в България да бъде внесен тероризъм от засегнатите европейски страни", се предупреждава в документа.

Анализът дори смята, че разпространението на „българския модел" може да се окаже една от формите на разпад на европейския мултикултурализъм. „За това е достатъчно Великобритания Германия и Франция да узаконят мюсюлмански партии, а избирателите да ги изпратят във властта", се казва в доклада.

Анализът препоръчва да се отхвърлят всички опити от страна на малцинствата да променят традициите, свободите и културите на мнозинствата. „Демокрацията е власт на мнозинствата, които уважават малцинствата, но не дотам, че да променят себе си", убедени са авторите на доклада. Затова според тях задача номер едно на управлението на риска трябва да е интеграцията на малцинствата. „Но определена така: „реална интеграция има, когато личният принос за общото благо и приходите на държавата е сравним (или е близо до) със средния на останалите граждани", се казва в документа.

Авторите призовават и т.нар. „български модел" да бъде напълно заменен с модел на етнорелигиозна търпимост и съжителство, но на основата на върховенство на закона, без изключения. „Всеки следва да живее в зависимост от своите способности и таланти, от приноса си в обществото, а не защото има един или друг произход или вяра", пише в документа.

ДПС отказаха да коментират доклада. „Отдавна сме спрели да коментираме думите на Иван Костов за българския етнически модел, защото те са несъстоятелни и времето го показа", каза Йордан Цонев от партията на Местан. Той обясни, че за ДПС Лабораторията на бившия премиер е престанала да бъде Лаборатория за управление на риска и се е превърнала в Лаборатория за прокарване на политически тези. „Този извод правим от факта, че не беше оценен рискът от антипазарното и престъпно поведение на мажоритарния собственик на КТБ и с това беше нанесен сериозен удар върху финансовата стабилност", каза Цонев.

Станете почитател на Класа