Меркел отново изключи намаляване на гръцкия дълг

В изявления днес за печата канцлерът на Германия Ангела Меркел изключи ново съкращаване на дълга на Гърция, както желае новосформираното правителство на Алексис Ципрас.

Вече имаше доброволен отказ на частните кредитори, банките вече опростиха милиарди кредити на Гърция, каза тя за "Хамбургер Абендблат". Не виждам възможност на ново опрощаване на дълг, добави г-жа Меркел.

В началото на 2012 Гърция извърши операция по замяна на дълг: частните кредитори замениха дълговите си ценни книжа за по-малко рентабилни. Така бяха опростени 100 милиарда дълг.

Ала дългът на страната, която получава международна финансова помощ от 2012 г., все още достига 175% от БВП.

Европа ще продължи да е солидарна с Гърция, както и с другите страни, засегнати от кризата, ако тези страни провеждат реформи и изпълняват мерки за икономии, изтъкна още Меркел, привърженик на бюджетната ортодоксалност, която пък новите власти в Атина отхвърлят.

В отговор на въпрос за първите анонси на правителството на Ципрас като повишаване на минималната заплата и назначаването на чиновници тя подчерта: Ние, т.е. Германия и другите европейски партньори очакваме да видим с каква позиция новото гръцко правителство идва при нас.

Ципрас, който обяви, че във вторник и сряда ще посети Италия и Франция, иска предоговаряне на огромния дълг на страната си. Това обаче не се приема от европейските ръководители и по-специално Германия, които непрекъснато припомнят на Гърция поетите от нея ангажименти. /АФП

Станете почитател на Класа