„Горановките" станаха „маноловки"

Националната програма на ГЕРБ за саниране е програма за купуване на гласове, твърди депутатът от „БСП -лява България" Мая Манолова. Тя заяви, че програмата нито е безплатна, нито пък става въпрос за огромен брой панелки. Според Манолова санирането ще струва един милиард и ще тези пари ще ги плаща народът. БСП ще предложи справедливи критерии, според които да бъдат санирани най-нуждаещите се, допълни Манолова

При ГЕРБ няма абсолютно нищо случайно, заяви депутатът.

Социалистката упрекна управляващите, че лъжат българските граждани и затова тя ги кани днес на протест срещу новия дълг, който планира властта - 16 млрд. нов дълг върху главата на всеки български гражданин, каза тя и раздаде в студиото „горановки".

По думите й Горанов е подписал договорите за тези милиарди на своя глава и не е дал никакви обяснения за това как смята да ги изхарчи.

Това е политическа истерия, да не кажа друго, заяви минути след нея в студиото на Нова регионалният министър Лиляна Павлова. Тя обясни, че дългът е заради други стари дългове, които трябва да бъдат рефинансиране. Трябва да покрием техните вересии, заяви Павлова и перефразира „горановките" в „маноловки".

Мая манолова вдига пушилки „ала костинбродски", заяви Лиляна Павлова и категорично заяви, че националната програма за саниране не е предизборна, а изпълнение на предизборен ангажимент.

Министър Павлова посочи, че вече има сключени договори за безвъзмездно финансиране във Враца, Варна и Плевен. Предстоят такива да бъдат подписани и в Мадан, Момчилград и Димитровград.

Междувременно Нова показа и блок в ромския квартал „Столипиново", който също ще кандидатства по програмата за безвъзмездно саниране.

Този блок отговаря на изискванията и може да бъде включен в програмата за саниране, включително и за укрепване на сградата, посочи Павлова. Тя обаче уточни, че е недопустимо махането на вътрешни панели, някои от които са носещи, за да разширяват апартаменти, и трябва да си го възстанови, тъй като това е проблем. Ние можем да укрепим конструктивните връзки, посочи тя.

Ако бъде направено укрепване на конструкцията, на основата, на фундамента и най-накрая „опакована" (санирана), животът на панелките ще бъде удължен. Всеки реконструиран блок ще получи съответно технически паспорт, в който ще бъде посочено всичко това. Павлова допълни, че програмата предвижда дори подмяна на старите, макар и незаконни, остъкления на балконите с нова дограма. За да бъдат красиви сградите, ще бъдат боядисани в подходящи цветове, дори и климатиците ще бъдат подредени един под друг.

Регионалният министър вярва, че до половин година ще можем да видим първия саниран блок.

Не делим нито сградите, нито общините по политическа принадлежност, увери министър Лиляна Павлова. Тя отрече и твърденията, че хората, които се възползват от безвъзмездното саниране, ще загубят собствеността си. това е политическа пропаганда, каза тя.

Станете почитател на Класа