Красимир Райдовски: Президентът на България е като куклата Барби!

Красимир Райдовски е ексразузнавач и шеф на пресслужбата на Министерския съвет в правителството на Жан Виденов. Завършил е ВНВУ "В. Левски" във Велико Търново и Висшия икономически институт в София. Работил е в София прес, БНТ и в Министерството на външните работи. Ексклузивно за “ШОУ” Райдовски прави анализ на секретните служби у нас преди и сега в неговия характерен стил – без задръжки, от упор! Професионалистът отсича: “Военно разузнаване не е потребно на Република България, защото то покрива функциите на външнополитическото разузнаване!”.- В парламента е проектозаконът за НСО, който депутатите предстои да приемат. Има много коментари от специалисти, че Националната служба за охрана се различава много-много от някогашното УБО и новият закон само ще затвърди това положение. Ти какво мислиш?
- Нашето УБО беше организирано по образ и подобие на съветското УБО! С тази разлика, че навремето (след епохата на ЗИС-овете и ЗИМ-овете) първите у нас се возеха в мерцедеси, а не в ЗИЛ-ове. ЗИЛ-ът на Тодор Живков го вадеха само когато идваше на държавно и партийно посещение първият съветски ръководител! Баба Цола /Цола Драгойчева – б. а./ се возеше в чайка, защото й беше по-широко! Имаше и два кадилака-кабрио, които използваха предимно като катафалки. Единият влезе в употреба, когато на посещение в България дойде Гагарин.

През 1995 година извъртяха далавера и подмениха автомобилния парк на НСО с БМВ-та. Тогава представител на БМВ в България беше Атанас Тилев чрез “Дару кар“. Важно е кой е взел комисионата, защото в такива случаи винаги има комисиона. Сега по същия начин взеха ауди. Защо взеха ауди, като имат мерцедеси и БМВ, не е ясно! За да дават допълнителни мангизи за сервизна техника за гаража на НСО... 

А разликата между НСО и УБО е само в абревиатурата. До ден-днешен служителите на НСО продължават да извършват несвойствени за тях действия. Действия, които не са свързани пряко с работата по отношение на обезпечаване сигурността на охраняваните лица. С тази разлика, че контингентът на НСО е много по-голям, отколкото едно време от този на УБО. Сега куцо и сакато го охранява НСО! От 240 депутати, ако някой се изока, че се чувства застрашен, и веднага му лепват охрана от НСО! Това и Луканов го правеше редовно. 

Депутатите да си вземат частна охрана, достатъчно пари имат! 

След като един Мерджанов можеше да ползва услугите на частен шофьор за своя СААБ, когато беше обикновен депутат, така и останалите могат!

Непрекъснато пищим, че икономиката ни е в криза, че няма пари за нищо, а непрекъснато се обновява както автомобилният парк на Народното събрание, така и паркът на НСО, особено колите на първите мъже в държавата! Ами намалите броя на охраняемите и няма да има нужда от толкова много коли! Едно време Виденов, когато зимата се налагаше да ходи в провинцията, го возеха със “Нива”! Сега са накупили толкова много джипове, че дори в развитите западни страни службите за охрана нямат такива скъпи автомобили!

- Казваш, че контингентът на УБО е бил по-малоброен...?
- УБО обгрижваше членовете, кандидат членовете на Политбюро, зам.- председателите на Държавния съвет, секретариата на ЦК на БКП, председателя на ревизионната комисия, който се ползваше с привилегиите на член на Политбюро на ЦК на БКП. Известният хотел „Рила“ – ЦК и столът на ЦК в хотела се обслужваха от УБО. Хотелът имаше две крила – за български и чужди граждани – официални гости на ЦК на БКП. Ограничен беше и контингентът, който имаше привилегията да получава храна вкъщи. Останалите се хранеха в стола в “Рила” – ЦК. И аз съм се хранил там. Там се хранеше обаче и Мартин Заимов. Но аз не съм носил после синя лента на главата и не съм скачал, докато той много бързо забрави кой го е хранил! /смях/ Него също го хранеше УБО, без да има право на това, 

благодарение на личните отношения на майка му с Тодор Живков

Тя го преследваше като хиена за услуги, защото е дъщеря на Владимир Заимов, и накрая Тодор Живков беше разпоредил да не я допускат до него! А това, дето разправят, че генерал Заимов не е бил руски шпионин - да имат много здраве! Не че в това има нещо лошо, разбира се!

Пословични бяха кренвиршите, които се продаваха в стола на “Рила” – ЦК. Не ги даваха на всички, а само на избрани от избраните - било то само на базата на лични взаимоотношения с главния готвач или на властови позиции. Тези кренвирши нямаха нищо общо с тези на пазара, защото бяха от истинско месо! Другото, което беше хубаво в “Рила – ЦК”, бяха евксиноградската ракия и вина! А кухнята беше отвратителна, въпреки че готвачите бяха офицери и старшини!

- Какво би трябвало да имат сега предвид законотворците?
- Новият закон за НСО трябва да бъде съобразен със ситуацията в момента и с икономическото и финансовото дередже на държавата! Но тези, които предлагат закона за НСО, нямат интерес да намалят контингента на службата, а оттам - и числения състав на служителите на НСО. Нали мечтата на всеки депутат е да го обслужва НСО! Днес всеки министър, освен персонални коли от НСО, ползва такива и от гаража на министерството, което ръководи. А Делян Добрев като министър на икономиката и енергетиката караше и един джип „Фолксваген Туарег”, любезно предоставен от „Български енергиен холдинг“ с безлимитен бензин. Криза, а?! Има право човекът, като казва, че в държавната енергетика цари комунизъм! Любопитно ми е знаел ли г-н Бойко Борисов за този автомобилен разгул?


Редно е контингентът на охраняемите чувствително да се ограничи. Служителите на НСО трябва да се занимават изключително и само с функции, свързани с осигуряване на сигурността на охраняемите от тях лица. Те не са нито домашни прислужници, нито разводачи на кучетата на охраняемите, както навремето разхождаха дакела на Ева Соколова!

Има и нещо друго, което е много важно

Първите мъже и жени в държавата трябва да се съобразяват с обстоятелството, че са обекти на НСО и да живеят там, където е разпоредено – резиденция „Бояна“. А не като президентът Плевнелиев, който си живее вкъщи, Мишо Миков и Георги Пирински, които си живееха по домовете като председатели на Народното събрание. По този начин те затрудняват структурата, която осигурява тяхната охрана и безопасност в професионален план, а освен това, не по-малко важен е и финансовият момент. Защото да обезпечиш охраната на частното жилище на президента, примерно, струва страшно много пари! И вместо тези пари да се хвърлят за това, можеха да отидат за един детски дом! В разкошната вила в резиденция Бояна има абсолютно всички условия и да не се глези и лигави Плевнелиев, защото това е чист популизъм и нищо друго - човекът от народа живеел сред народа!... След като си се съгласил да ставаш президент, ще се съобразяваш с позицията, която си заел! Същото важи и за всички, които са задължени да живеят в строго охраняемия район на резиденция “Бояна”! 

Наред с всичко друго, те са създавали и създават проблеми и на живущите около тях! Единствено положителното е, че може би намаляват кражбите в съответния квартал. 

- Законът за разузнаването също предстои да бъде приет. Това вече е било пряката ти работа толкова години като професионалист. Какво се изкушаваш да кажеш в този момент?
- Разузнаването трябва да бъде подчинено на изпълнителната власт. У нас президентът по конституция има само представителни функции. 


Кое обаче наложи у нас разузнаването да бъде към президентството? 

Това е обстоятелството, че Петър Младенов беше президент – председател на Република България, и тогава се наложи идеята, че той, като бивш член на Политбюро на БКП, няма да посегне на идеологическа основа срещу бившето Първо главно управление на ДС, което по негово време стана НРС и излезе от МВР. Тогава ръководството на НРС реши, че като е към Петър Младенов, обстановката ще бъде спокойна и никой няма да пречи на работата му. Външнополитическото разузнаване на България до 1989 година беше идеологизирана институция. По онова време имаше сблъсък на две идеологии в световен мащаб. И така, НРС беше присадена към президента на Републиката. Мислеха, че Петър Младенов ще бъде президент по Конституция тогава 7 години! 

Но Младенов се осра 

хвърли си оставката, а разузнаването продължава да е към президента на страната!


Президентът по Конституцията на Република България е като куклата Барби. Той представлява България, нищо друго. Може да ходи, да говори, каквото си иска, да прави, каквото си иска като ирландската пастирка, да се пули и хили като мистър Бийн, и нищо повече. Той няма никакви инициативи при изработването на външнополитическата стратегия на страната, затова няма и не бива да има отношение към специалните служби!

И военното разузнаване, и външнополитическото разузнаване и НСО нямат нищо общо с президента! От какъв зор шефовете на тези служби да се назначават с президентски укази?!

В България, както всеки разбира от политика и от футбол, така всеки разбира и от разузнаване и от специални служби! Ако всичките тези капути, които имаха възможност навремето да влияят за изработването на закон, бяха направили по малко, досега закон отдавна щеше да има! Но, примерно, Бриго Аспарухов 6 години беше шеф на разузнаването и беше категорично против то да бъде подчинено на министър-председателя. След една интрига на мой колега и по онова време близък но Аспарухов, Бриго беше назначен от президента Желев. Цял том мога да напиша за това, как Бриго Аспарухов стана шеф на разузнаването!

Категорично, разузнаването трябва да бъде подчинено на изпълнителната власт и тя да изготвя задачите пред него!

- Какви са опасностите според теб от разкриването на агентите чужди граждани на РУМНО или на военното разузнаване?
- Законът е дефиниран – за установяване и разкриване на съпричастността на българските граждани към структурите на ДС и Военното разузнаване до 1989 г.

Агентурният апарат на разузнавателна структура, независимо дали е капиталистическа или социалистическа, се състои от чужди граждани, защото ти не придобиваш разузнавателна информация за своята страна, а за разузнаваните страни. Тази информация можеш да придобиеш от гражданите на съответните страни. А те не са български граждани, които законът третира.

Какви са последиците, ако се разкрият имената на тези хора, само селският идиот няма да разбере. Ако Военна информация и НРС предаде работните и личните дела на агентурния апарат от чужди граждани на селския интелектуалец и майстор на изящното слово Евтим Костадинов, никой не може да гарантира, че имената на тези хора няма да станат публично достояние по един или друг начин! То това е и целта – да бъдат “осветени” тези хора! Това би било едно от най-сериозните престъпления, което ще се извърши в Република България срещу тези невинни хора! Те ще бъдат разконспирирани, 

техният живот ще бъде заплашен! 

Само защото работели за комунистическото разузнаване! Предполагам, че част от тези хора продължават да работят за нашето разузнаване. Този акт на “осветяване” сам по себе си ще демотивира теоретично всеки един чужд гражданин, към когото нашето разузнаване в бъдеще би подходило с цел привличане към сътрудничество.

Тези хора, които искат да направят това, са едни идиоти (частници), които в своите болни мозъци още виждат призрака на комунизма, който броди из Европа. Хора, които страдат от церебрален астигматизъм и от церебрална флатуленция /изпускане на газове с болка – б. а./! И на тази основа те подхождат към двете разузнавателни структури – РУМНО и НРС!

Чест му прави на предишния шеф на “Военна информация” Веселин Иванов, че отказа да предаде агентурните дела на чуждите граждани! Те и затова го махнаха, защото в главата на военния министър Николай Ненчев броди призракът на комунизма! Разбирам го човекът, доколкото ми е известно, всичките му роднини мъже по бащина линия са кадрови офицери от американската армия! Депутатинът Петър Славов пък мъдро заключи, че Военното разузнаване нямало нищо общо със съвременното разузнаване... Ако според него този, който влезе в парламента, автоматично става политик, професионалният шпионин не се създава със заповедта за назначаването му в разузнавателната служба. 

Един шпионин се изгражда в продължение на много години! 

И това, че един определен процент от служителите във Военното разузнаване са назначени преди 1989 г., не предполага, че тези хора стават и лягат с Комунистическия манифест! И капиталистическото, и социалистическото разузнаване работят с едни и същи методи, и използват едни и също средства!

Въпреки, че съм тръгнал от РУМНО, защото военното училище, което завърших, беше към него, смятам, че България в момента не може да си позволи да има две разузнавателни структури по чисто финансови и професионални съображения. Знам, каква ще бъде реакцията на военното разузнаване по този повод! Но България вече няма стария противник. Кой ни е военният противник в днешно време? Всичките ни предишни противници, днес са съюзници. В този му вид Военното разузнаване не е потребно на Република България, защото то дублира по функции външнополитическото разузнаване. То събира външнополитическа разузнавателна информация. Военното ни разузнаване едва ли има възможности да придобива информация относно заплахите от международен тероризъм. Ако то имаше такива възможности, нямаше да бъде извършен терористичният акт в Сарафово. Затова най-добре е според мен двете служби да бъдат обединени в една структура, с приоритет на външнополитическото разузнаване. 

Следва да се отчита обстоятелството, че ценната, достоверна информация, придобита от разузнавателни източници, е основната, на базата на която едно правителство изгражда своята външнополитическа стратегия и взима решенията си. Но един куп идиоти, мои колеги, които през живота си един шпионин не са виждали, пишат рецепти за това какво и как трябва да бъде в разузнаването! Като Велизар Енчев, например, който бълнува и плаши колегите си в парламента с българска “Сириза”! Класически ренегат, на когото нямаш право да имаш политическо доверие! Много добре си спомням как стана посланик по времето на Иван Костов, как като телевизионен водещ бълваше огън и жупел срещу бившата Държавна сигурност и БКП и така плюеше в копанката, от която се е хранил! Навярно си е мислил като Валери Найденов и Иван Гарелов, че никога няма да бъде разкрит като човек на ДС...

- Какво е твоето мнение за кандидатурата на Йордан Бакалов за шеф на Военното разузнаване?
- Защо да не бъде Йордан Бакалов? Защото не е кадрови офицер?! Вече казах защо мисля, че военното разузнаване се изпразва от съдържание.

Защо всичките тези, които квичат срещу Йордан Бакалов, не квичаха срещу Димо Гяуров, когато стана шеф на НРС? Още повече, че Бакалов в продължение на много години се занимава сериозно като преподавател във висше учебно заведение с тази материя. А Димо Гяуров дойде от нищото! Беше депутат от СДС 

и беше близък на Петър Стоянов по „съпружеска линия”! 

За разлика от Димо Гяуров, който ползваше НРС като частна охранителна фирма за съпругата си, Йордан Бакалов знае и може! Сигурен съм, че той ще стане шеф на Военното разузнаване, но трябва да знае какво го чака, защото вътре в тази структура ще срещне сериозна съпротива и допускам, ще започнат да го саботират! Ще бъде най-голямата глупост, ако стане така!

- През годините непрекъснато се коментира неслучилата се лустрация на офицерите и агентите на ДС. Какво щеше да е по-различно, ако беше направена?
- Лустрация трябваше да има, но истинска, осъществена за всички по един и същи стандарт! Но в България това е невъзможно. У нас, както е добре известно, решения по абсолютни еднакви казуси се вземат на базата на субективни преценки. Факторите са: „Кой кой е?“, „Чий човек е човекът?“... Затова се крият и не се обявяват публично някои от известните не само на мен бивши агенти на ДС. Ако беше осъществена тази лустрация, различното би било:

- Нямаше да я има назначената и контролирана от покойния Луканов политическа опозиция през 1989/90 година

- Нямаше да я има по-голямата част от ръководството на създадения пак от Луканов СДС

- Академичният свят нямаше да се възхищава на красивите умове на професори като Димитър Иванов, известен и като Гестапото, професор Николай Радулов и други подобни

- Нямаше да можем да се възхищаваме на мъдрите послания на водещи журналисти и коментатори като Иван Гарелов, Валери Найденов, Велизар Енчев

- Нямаше да има посланици като тези, които в продължение на години ни омайват, че утре влизаме в Шенген и че падат американските визи за българите

- Нямаше да ги има много министри, депутати и всякакви други нови активни борци срещу социализма и комунизма

И още, и още…

И още нещо - ментално импотентните политици щяха да бъдат лишени от универсалното си обяснение защо тънем в морална и материална мизерия в кочината, която живеем – защото тия от ДС са виновни, разбира се! 

Каква мъка!...


Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Станете почитател на Класа