Заев: Преговорите не са започнали, с търпение ще постигнем успех

В момента водим разговори. Самите преговори все още не са започнали. Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев, след като се върна в Скопие след десетчасовите преговори с премиера на Република Македония Никола Груевски в Страсбург.

Срещата между двамата се осъществи с посредничеството на тримата евродепутати Иво Вайгъл, Едуард Кукан, Ричърд Ховит и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

"Не става въпрос за проява на някаква тайнственост, а за подкрепа на преговорния процес. На този етап няма преговори - те не са започнали. Когато започнем разговори за преходно правителство или пък за избирателните списъци, тогава ще има официално съобщение от страна на Европейския съюз /ЕС/", каза Заев пред палатковия лагер, който бе построен от протестиращите граждани пред сградата на правителството в Скопие с основно искане - оставка на кабинета.

"Все още не сме започнали преговори по същество и поради тази причина няма подробно съобщение. Няма подробности - разговаряхме и се разбрахме, че трябва да продължим диалога. Следващата среща е на 26-ти май", каза още Заев и подчерта: Само чрез търпение ще постигнем необходимите резултати за Република Македония.

Зоран Заев съобщи, че Никола Груевски е бил придружаван от 13 съветници, но разговорите са се водили основно между двамата в присъствието на посредниците.

Станете почитател на Класа