Хюсеин Хафъзов: Ако искат, и арменците да агитират на майчин език

Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов обжалва 4-5 глоби за агитация на майчин език. Те са на обща стойност около 10 000 лв. Това разказа самият той пред Нова телевизия. Хафъзов, известен с крайните си изказвания и провокиране на разправии в парламента, който е автор и на прословутата думичка „Ваканцувам", недоумява защо говоренето на турски език дразни хората. „Би трябвало да попитам защо дразни. Нима турците не заслужават някакво уважение и признание? Това кого дразни? Не ощетяваме бюджета", заяви той.

На въпрос защо представителите на други малцинства не агитират на майчин език, той отговори: „Ако арменците желаят – трябва да ги уважим".

Защо не се разбере болката, че ние имаме нужда от това да се каже: „Да, турци сте, ние ви харесваме и ви обичаме такива, с вашия език"? Защо е този негативизъм към нас, защо е тази омраза?", попита депутатът.

По отношение на напрежението в Гърмен Хафъзов изтъкна, че това няма общо с ДПС. „Къде сме били досега, че не сме успели да намерим някакъв механизъм да интегрираме ромите? В дебата за Гърмен ще се разбере, че не ДПС е в основата на този проблем", каза той.

Хафъзов изтъкна, че личността му съчетава „микс от идентичности" – на мюсюлманин, на либерален демократ и на европейски гражданин. „Аз съм фанатик на правилата, на демокрацията. Аз съм един непоправим радикал-демократ. Аз искам равноправие и демокрация за всички български граждани", заяви той.

„Аз съм бил заплашван по интернет хиляди пъти", оплака се той и попита: „С какво Хюсеин Хафъзов плаши". Той увери, че иска права и свободи за всички граждани, не само за себе си. Депутатът се допитвал до избирателите си какво е мнението им за него. „Получих подкрепа", обясни той.

Хафъзов заяви, че когато някой обижда пророка Мохамед той е нещастен. „Етносите и религиите са част от обществото", напомни още политикът. На въпрос наистина ли не „ваканцува", Хафъзов отговори, че има много болка и страдание около него и не може да си позволи да разхищава пари заради това. „Бих дал пари на някоя старица да си плати тока, дори на някой, който да отиде да ваканцува", каза още депутатът.

Станете почитател на Класа