Различията на партиите за референдума – дяволът е в детайлите

Принципно и ДПС, и БСП, и ГЕРБ подкрепят идеята да има референдум. Когато се стигне до детайлите, обаче, започват разминаванията. Това стана ясно в сутрешния блок на bTV, където гостуваха Четин Казак от ДПС, Филип Попов от БСП и Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е и председател на парламентарната комисия, занимаваща се с промените в Конституцията. ДПС не са против референдума по принцип, но смятат, че трябва да се подхожда много внимателно. „Губи се ориентацията за това кой носи отговорност, ако това решение породи негативни последици", каза Четин Казак. Той беше категоричен, че партията му не подкрепя два от въпросите в готвения референдум – за задължителното гласуване и за мажоритарния вот. Последният има нужда от уточняване и прецизиране. „За мажоритарния вот имаме дълбоки резерви, че е неясен. И сега има възможност за издигане на независими кандидатури, чийто избор е мажоритарен", отбеляза Казак.

„Ние ще подкрепим въпросите и принципа – провеждането на референдума. По отношение на самите въпроси мисля, че трябва да се изчистят, доуточнят", каза от своя страна Филип Попов от БСП. „Чисто организационно изборите 2 в 1 не са подходящи", добави той.

Димитър Лазаров призова „да не предопределяме резултата от референдума". „Нека чуем какво ще кажат българските граждани", добави той. Според него, задължителното гласуване не нарушава по никакъв начин конституционните свободи на хората.

Лазаров отхвърли твърденията на лидера на АБВ Георги Първанов, че ГЕРБ и ДПС действат заедно. Четин Казак също беше категоричен, че ДПС са в опозиция. „Странно е поведението на управляващите партии. Уж са коалиционни партньори, а при всеки удобен случай се разграничават един от друг", отбеляза Казак във връзка с отношенията между АБВ и ГЕРБ.

Станете почитател на Класа