Обама и новата динамика в отношенията с Европа

Президентът на САЩ Барак Обама, който днес пристигна в Германия за срещата на високо равнище на Г-7, ще се присъедини към колеги, които все повече свикват с нова динамика в трансатлантическите отношения: по-малко наставления от Вашингтон, повече изисквания към Европа.

В отговор на руската интервенция в Украйна, кризата в Либия и опитите за придвижване на близкоизточния мир европейските лидери засилиха ролята си след действително или инстинктивно усещане, че САЩ се отдръпват. Промяната създаде едновременно раздразнение и задоволство сред европейските служители.

Някои изказват в частни разговори недоволство от нежеланието на администрацията на Обама да се меси. Те съпоставят стратегията на "лидерство зад кулисите" в Близкия изток и Европа с по-активната позиция на САЩ в Азия, където Обама действа дипломатически и военно да спре растящото влияние на Китай.

Франция публично разкритикува администрацията на САЩ, че не предприе въздушни удари през 2013 г. срещу сирийския президент Башар ал Асад. Тя заяви, че решението е причинило непоправими щети на сирийската опозиция на място и е поощрило изявите на руския президент Владимир Путин на международната сцена.

"В основата на онова, което става, е, че самите американци не желаят да са на фронтовата линия в този регион", заяви високопоставен френски служител. Фразата "лидерство зад кулисите" се наложи по време на натовската интервенция в Либия през 2011 г., когато Вашингтон остави Франция и Великобритания да поемат по-голямата част от военната тежест.

РАЗДЕЛЕНИЕ НА ТРУДА

Други дипломати и служители от САЩ казват, че водещата роля на Франция и Германия в преговорите между Москва и Киев, които доведоха до споразумение за нестабилно примирие в Източна Украйна, е напълно в реда на нещата за криза, която се разиграва близо до тях.
"Не става дума за отстъпване на отговорност, това е естествено разделение на труда между нас", каза Дейвид О'Съливан, посланикът на ЕС в САЩ.

Други области обаче пострадаха от липсата на американско лидерство, смятат външнополитически анализатори.

Стивън Хадли, съветник на бившия президент Джордж Буш по националната сигурност, заяви, че е много привлекателно за Русия САЩ да не седят на масата за преговорите за примирие в Украйна.

Той добави, че европейците замислят нов подход към мирния процес между израелци и палестинци, като подкрепят резолюция на ООН за палестинска държава.

"От това следва, разбира се, и усещането за дезангажиране на САЩ и отстъпление от лидерството им по редица проблеми в света, което е усещането на нашите арабски приятели и съюзници в Близкия изток, и смятам, че това усещане преобладава и в Европа", посочи той.

"СИЛНО ОБВЪРЗВАНЕ"

Белият дом отхвърля това обвинение, което се отправя от много републикански критици. Той сочи като пример единството между САЩ и Европа по иранската ядрена програма, преговорите за климатичните промени, ударите срещу "Ислямска държава" и санкциите срещу Русия.

"Ако погледнете главните външнополитически приоритети на президента, всеки един от тях се подкрепя от ключовите европейски партньори", каза заместник-съветникът на Обама за националната сигурност Бен Роудс. "Аз мисля, че това е момент на много силно обвързване с Европа." Това обвързване обаче съвсем не се трансформира в проамерикански чувства в Германия, която е домакин на Г-7.

Германците остават гневни срещу шпионските практики на САЩ - тема, която канцлерката Ангела Меркел нееднократно е повдигала пред Обама. Опитвайки се да наложат по-положителен тон, Обама и Меркел ще прекарат известно време заедно преди срещата на върха днес, като се разходят из малкото баварско село Крюн и опитат местната кухня. САЩ открито говорят за необходимостта Европа да не изостава военно и пак повториха отдавна отправяното послание, че партньорите им от НАТО трябва да увеличат военните си бюджети.

БТА

Станете почитател на Класа