Борисов: Когато Пеевски напусне ДПС, тя ще стане удобна за разговор

Премиерът Бойко Борисов коментира в интервю за предаването „Здравей, България" на Нова ТВ напредъка на България в борбата с корупцията и контрабандата, независимостта на прокуратурата, темата КТБ, отношенията на ГЕРБ с ДПС, предстоящите местни и президентски избори, както и ситуацията в Игнатиево.

По повод на темата за отношенията на ГЕРБ с опозицията в лицето на ДПС, Борисов бе категоричен, че се прави внушението, че ГЕРБ е с Движението за права и свободи.

„Патриотичният фронт, Реформаторският блок и АБВ са във властта, защото ДПС гласува данъците с нас. Ако те бяха в пленарната зала, нямаше да се налага ДПС да ни подкрепя", каза в коментара си Борисов.

Премиерът припомни случая от началото на мандата на правителството, когато с гласовете на ГЕРБ, РБ и ДПС бе отхвърлено предложението за премахване на т.нар. плосък данък и въвеждането прогресивно данъчно облагане.

Той бе категоричен, че при липса на подкрепа тогава ГЕРБ е щяла да излезе от властта.

„Сега се внушава, че ГЕРБ е с ДПС. Не трябва да се слага ДПС като брошка на ГЕРБ.

РБ, ПФ, АБВ трябва да са благодарни на ДПС, че са в управлението",

каза още Борисов.

„Когато Делян Пеевски напусне ДПС, тя ще стане удобна за разговор с останалите партии. Кога – това си е техен проблем. Сега няма кой да им каже „добър ден" в парламента и да не си понесе негативите", обясни още премиерът.

В коментара си по темата КТБ Борисов заяви, че откакто е премиер е направено всичко възможно парите от КТБ да бъдат изплатени на вложителите на банката.

Той каза, че във времето на първия си мандат е имал 4 срещи с банкера и мажоритарен собственик на обявената в несъстоятелност КТБ - Цветан Василев и всички ги помни много добре. Борисов обясни, че с депутата от ДПС Делян Пеевски също имал толкова срещи, тъй като Пеевски бил активен по програмите, които помагали на хората в смесените райони.

Борисов отново повтори тезата си, че бившият премиер Пламен Орешарски и финансовият му министър Петър Чобанов са отговорни за фалита на банката. Премиерът определи гуверньора на БНБ Иван Искров като „просто един наглец".

Станете почитател на Класа