Кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ - новата звезда на турската политика

Млад, харизматичен и модерен, лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ осъществи на парламентарните избори в неделя мощно излизане на турската политическа сцена, като постигна влизане на голяма група от неговата партия в парламента.

След една напрегната предизборна кампания Демирташ постигна целта си: да повиши резултата на своята Демократична партия на народите /13 процента/, за да саботира проекта за реформа на конституцията на президента Реджеп Тайип Ердоган и да му наложи първата политическа загуба от 13 години насам.

Той се доказа също като държавник, запазвайки спокойствието на своите привърженици след атентата, при който загинаха двама души (според по-нови данни - трима -бел.ред.), а стотина бяха ранени в петък по време на един от митингите му в крепостта на неговата партия Диарбекир /Югоизточна Турция/.

След като почти достигна 10 процента на президентските избори миналата година, този 42-годишен адвокат потвърди, че е станал една от най-важните политически фигури в страната, начело на мощна група от 80 депутати.

В основата на неговия успех е сполучливата трансформация на ДПН от движение единствено на кюрдската общност в страната, която представлява 20 процента от населението, и близко до бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в модерна партия със социална чувствителност, отворена към жените и всички малцинства.

"Ние, партията на угнетените в Турция, които искат справедливост, мир и свобода, ние спечелихме днес голяма победа", заяви Демирташ в неделя след официалното обявяване на неговия успех. "Това е победата на трудещите се, на безработните, на селяните. Това е победата на левицата", подчерта той.

Този успех се превърна в реванш за политическия лидер, който в продължение на седмици понасяше ожесточените атаки на правителството.

Ердоган го наричаше "неверник", след като той предложи да премахне задължителните часовете по религиозно обучение в училище, " хубавец" или пък "поп звезда", защото свири на "саз", вид кюрдска лютня.

"Ние, ДПН, ще преобразим лъва, който е във Вашето сърце, в котенце", му отговори спокойно този, когото неговите привърженици наричат "кюрдския Обама".

Подобно на неговия американски модел, Демирташ с удоволствие се представяше по време на предизборната кампания като образцов баща заедно със съпругата си Башак, която е преподавателка, и двете си дъщери, или пък като приготвяше закуска пред камерите.

"Закуската е единственият момент от деня, когато можем да сме полезни един на друг, след което всеки отлита на училище или на работа", каза той.

Съпредседателят на ДПН Демирташ, роден в населения предимно с кюрди Елазъг /Югоизточна Турция/, е второто дете в семейство със седем деца.

Той разказва, че е осъзнал своята кюрдска идентичност, когато е бил на 15 години по време на погребението на политик, убит от силите за сигурност в Диарбекир. Осем души бяха убити тогава от въоръжени мъже, които откриха огън срещу множеството. "В онзи момент аз наистина разбрах какво значи да си кюрд", обясни той в интервю за турския печат.

След като е завършил право в престижния университет в Анкара, Селяхаттин Демирташ е работил известно време като адвокат в адвокатска кантора в Диарбекир, специализирана в защита на правата на човека, преди да избере политическата кариера през 2007 г.

Един от неговите братя, Нуреттин, е бил за известно време изпратен в затвора заради това, че се е присъединил към редиците на ПКК, която води от 1984 г.кръвопролитна въоръжена борба срещу турските власти, отнела живота на над 40 000 души. Освободен впоследствие, Нуреттин се е присъединил към щаба на ПКК в планината Кандил в Ирак.

БТА

Станете почитател на Класа