Ренци: Г-7 иска връщане на Русия, нужна е за решаване на кризата в Сирия

Г-7 е заинтересована от връщане на Русия на международната сцена. Това заяви италианският премиер Матео Ренци.

Той заяви, че по време на срещата на групата в разговорите не е имало нищо негативно по адрес на Москва и е била призната важната ѝ роля за уреждането на кризи като тази в Сирия, предаде БНР.

Италианският министър-председател подчерта още, че връщането на Русия на международната сцена ще зависи основно от изпълнението на Минските споразумения за Украйна. Матео Ренци направи изказването в навечерието на визитата на руския президент Владимир Путин в Италия.

Визитата на Путин в Италия е свързана и със световното изложение "Експо 2015" в Милано. По предварителна информация там ще го придружава премиерът Матео Ренци. Путин ще посети павилиона на своята страна, където ще се проведе празник на Русия с богата музикална и танцова програма, дегустация на типични руски храни и представяне на различни производствени отрасли.

Мерките за сигурност заради руския президент в Милано, както винаги, ще са засилени, но не задушаващи, обясни квесторът на града Луиджи Савина.

В Рим Путин ще се срещне с италианския си колега Серджо Матарела, след това ще бъде на частна аудиенция при Папа Франциск. Това е втора среща между тях като потвърждение на синхрона по различни теми от международната политика и не само. От своя страна италианският външен министър Паоло Джентилони заяви, че Италия няма да прекрати диалога си с Русия, оставайки свързана със западните си съюзници.

По време на срещата на лидерите на 7-те водещи индустриални държави беше решено да се запазят санкциите срещу Русия, докато нарушенията на примирието в Украйна продължават. Освен това, наказателните мерки може да бъдат засилени, ако конфликтът ескалира.

По-рано в интервю за "Дойче веле" германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Русия остава важен партньор и трябва да бъде приобщена и в решаването на сирийската гражданска война. "Ние имаме нужда от Русия", заяви тя.

Станете почитател на Класа