Туск: Еврогрупата не постигна споразумение с Гърция

Кредиторите не успяха да постигнат споразумение с Гърция по въпроса за преодоляването на дълговия проблем. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщава РИА Новости.
„Засега споразумение няма с Гърция. Затова аз помолих председателя на Еврогрупата да ни държи в течение за ситуацията. Лидерите се съгласиха, че не е нужна още една среща нито утре, нито през почивните дни", каза Туск на пресконференция след първия ден на срещата на ЕС. По думите му, съветът на министрите на финансите на страните от еврозоната може да се срещне в събота.

Срещата на министрите на финансите на еврозоната в събота ще има решаващо значение за Гърция, заяви на свой ред германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция, съобщава агенция Ройтерс. „Казваме, че това заседание на Еврогрупата ще има решаващо значение, взимайки под внимание това, че времето е много малко и трябва да бъде постигнат резултат", каза Меркел.

По думите й, заради вече свръх предложената на Гърция финансова помощ, ЕС не може да предостави допълнителни пари. Меркел отказа да отговори на въпрос, дали министрите на финансите на ЕС обсъждат план Б за Гърция, за да се справят с последствията от евентуалния фалит и да ограничат щетите за другите страни от зоната на еврото, ако не бъде постигнато споразумение в събота.

По думите на Меркел, тя не иска да спекулира по този проблем и би искала да види успешно сключено споразумение.

Станете почитател на Класа