Пет причини за провала на румънските социалдемократи

Най-голямата партия в Румъния върви стремително към момента на своето рухване на политическата сцена. Заминаването на Виктор Понта, последвано от назначаването на Габриел Опря за временен премиер и номинирането на Михай Ръзван Унгуряну за ръководител на Службата за външно разузнаване показват ясно, че Социалдемократическата партия /СДП/ е загубила властта.

1. СДП е формация, останала без ръководство. Силните фигури на партията или са арестувани, или са под съдебен контрол, обвинени в корупция. Председателят Виктор Понта, който самият е поставен под обвинение, избра да се лекува в изгнание, като решението му усложни кризисната ситуация в кризата.

2. СДП загуби основата на властта си в страната. От създаването си под формата на Фронт за национално спасение /ФНС/, партията черпи силата си от овладяването на местните ресурси, в селата, в градовете и окръзите на родината.

Структурата на местните барони, системата за политически контрол в страната, беше доведена до съвършенство от СДП. Чрез този механизъм се дирижираха вотове, изгради се една йерархична система за събиране на парите, даваха се феодални владения на заслужилите в електоралните битки. Сега бароните са обръснати, някои са подстригани и фризирани.

Разбита от Националната дирекция за борба с корупцията, системата вече не може да функционира, или поне не с приемливи за партията параметри, на бъдещите местни и парламентарни избори. Списъкът на председателите на окръжните съвети и кметствата, извадени от играта по съдебни причини, е твърде дълъг, за да може СДП да преодолее този недъг до изборите.

3. Моралът в партията е сринат. Досега всички опити на партията да промени антикорупционните закони в парламента се проваляха. Изявленията на Габриел Опря, че няма да подкрепи никакво изменение в този смисъл, означават край за всички, които се надяваха, че нещата ще се променят чрез една нова операция от типа на "Черния вторник" (когато парламентът прие поправки, предоставящи суперимунитет на лицата на изборни длъжности през декември 2013 г. - бел.ред.). За всички стана ясно, че партията вече не може да защити кадрите си, лансирани на различни постове на централно и местно ниво. В тази ситуация се прилага правилото: спасява се който може.

4. Пред лицето на предвидимата катастрофа в партията не се оформи нова, реформистка линия, която да поеме ръководството и да обнови СДП. Социалдемократите са безмълвни свидетели на рухването на партията им. Нормално една формация, намираща се в криза, реагира и сменя екипите и дори политическата си програма в опит да се адаптира към момента и към изискванията на обществото. Останали без ориентир, членовете на СДП показват, че не са в състояние да подновят партията, нито дори да намерят потенциални нови лидери, които да лансират по надежден начин на политическата сцена.

5. Напускането на страната сложи точка на политическата кариера на Виктор Понта. За СДП това беше катастрофален ход. За първи път в историята си СДП загуби премиерския пост по време на мандата си, макар да има парламентарно мнозинство. Вярно, че става дума за заместване, но посланията са ясни. Габриел Опря анулира опита на ръководството на СДП да блокира на одобрението в парламента на стратегията за национална отбрана. Габриел Опря подкрепя Михай Ръзван Унгуряну за ръководител на Службата за външно разузнаване. Очевидно е, че СДП вече не притежава властта. Следва сгромолясването.

БТА

Станете почитател на Класа