Т. Ерменков: Американските „Марици” – престъплението на века в енергетиката

„Хората избраха нас през 2013 г., защото Борисов искаше да увеличи драстично цената на тока", заяви депутатът от „БСП лява България" Таско Ерменков в интервю за БНТ.
Кабинетът „Орешарски" бе сформиран, след като хората свалиха Борисов именно заради желанието на неговия кабинет да увеличи драстично цената на тока. Ние започнахме да управляваме страната, защото на българския народ му бе омръзнало да плаща цялата сметка, припомни Ерменков.
Каквито и да са грешките на правителството на Орешарски, фактите сочат, че БСП не просто предотврати увеличението на цената на тока с 25%, а я намали с 5%, посочи той. По времето на кабинета „Орешарски" ДКЕВР въведе ограничение на американските централи и даде препоръки на БЕХ да започне предоговаряне на условията за тях. Следващото ръководство обаче се отметна от решението и призна на американските централи разходи в размер на около 400 млн. лева. Ако ние, като политици, тогава се бяхме обединили против практиките на централите, които реализират над 40% печалба от енергетиката ни, може би сега нещата щяха да са по-различни. Защото от около 500 млн. лв. оборот, от които 270 милиона разходи, само 30 млн. са за въглища, а останалата крупна сума е за услуги и други подобни. За мен това е престъплението на века в енергетиката в световен мащаб", категоричен е Ерменков.
„Всеки пленум на БСП е пленум на истината. Предстоящият също няма да бъде изключение. Последното нещо, за което ще говорим, е за изключване на хора от редиците ни", коментира Таско Ерменков. Той обясни, че в неделя ще бъде обсъждана платформа на БСП за предстоящите избори. „Ще си кажем истината - че през 2014 г. 400 хиляди българи са живеели с минимална работна заплата и че през 2015 г. те са вече над 1 милион, че управляващите прибират от работещите 48 млн. лева. Говорейки за истини, няма да подминем и тази за случващото се в здравеопазването и как желаещите да се лекуват биват разделяни на социално значими и незначими. Ще кажем и истината за готвения погром на държавното образование от управляващите", посочи Ерменков.

Станете почитател на Класа