За Испания гръцкият риск е политически, не икономически

Гръцката криза може в крайна сметка и да не засегне икономиката на Испания, но тя разклаща нейната и без това колеблива вътрешнополитическа ситуация броени месеци преди парламентарните избори.

Откакто Гърция свика референдум миналата седмица по новата сделка "пари срещу реформи", рязко се повиши напрежението между левите политически сили в Испания, пораждайки съмнения дали биха могли да съставят коалиция, за да пратят консервативната Народна партия в опозиция.

При нормални обстоятелства това би било манна небесна за премиера Мариано Рахой. Но той е изправен пред собствен трънлив проблем: как да помогне на Гърция да избегне какъвто и да било икономически шок през периода до испанските избори, предстоящи до края на годината, без да налее вода в мелницата на популистките сили в своята страна.

"Подемос", най-близкият европейски съюзник на лявата партия Сириза на гръцкия премиер Алексис Ципрас, се нарежда на трето място в социологическите проучвания, с минимална разлика от първите две партии, тласкана от надеждите на избирателите, че тя може да сложи край на годините на строги икономии, които доведоха много хора до бедност.

"Бъди сигурен, Алексис, времената се променят. 2015-а е годината на промяната и много скоро ние ще сме по-силни", каза вчера в Европейския парламент лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас.

Според "Подемос" левоцентристките партии в Европа са одобрили прекалено строгите политики на икономии, лансирани от десницата, които не са успели да стимулират растежа и заетостта.

"Отново отправям апел в тази зала към социалистическото семейство. Направете тази стъпка, застанете на страната на тези, които защитават социалните права и зарежете веднъж завинаги тази проклета голяма коалиция, която ни води все по-близо към катастрофа", призова той.

Сътрудници на Иглесиас казват, че тяхната стратегия е не да ухажват избирателите в центъра, като се дистанцират от Сириза, а да станат най-голямата партия в лявото крило.

Това според тях ще принуди лидера на социалистическата партия Педро Санчес да избира между подкрепа за правителство начело с "Подемос" или за оглавявана от Народната партия "голяма коалиция" между левицата и десницата.

Социалистите твърдят, че няма да влизат в голяма коалиция, но перспективата, че може да бъдат победени от "Подемос", постепенно започва да става все по-реалистична, особено откакто коалиции начело с "Подемос" спечелиха властта в трите най-големи испански града миналия месец.

В резултат от това Рахой засили кампанията си едновременно срещу "Подемос" и срещу социалистите, като заяви, че един алианс на левицата до шест месеца ще навлече на Испания капиталов контрол, наред с по-нисък растеж и по-високи дългове.

"Приказките и обещанията са много лесни, но управлението е малко по-трудно", каза вчера Рахой. "Приложените от нас политически реформи сработиха и отстъплението би било груба грешка. Като виждам, че с помощта на "Подемос" социалистите искат да променят всичко, което сме направили, си мисля просто, че това е лошо за Испания".

И все пак постиженията на Рахой са спорни, а факторът на страха засега няма почти никакъв ефект върху "Подемос".

Безработните все още са огромните 24 процента - по-малко от рекордните 27 процента от 2013 г., но повече, отколкото при идването на власт на Рахой през 2011 г. Обаче БВП на Испания се очаква да отбележи ръст от около 3,3 процента тази година - един от най-високите в Европа.

Социологическо проучване миналата седмица показа, че "Подемос" почти се е изравнила със социалистите и Народната партия, а подкрепата общо за левите партии, включително крайнолявата "Искерда Унида" (Обединена левица), е стабилно почти 50 процента.

Около 37 процента от запитаните са за коалиция "Подемос"плюс Социалистическата партия, а 29 процента - за "голяма коалиция".

Според анализатори една сделка, стабилизираща ситуацията в Атина, дори да е обвързана с болезнени икономически реформи, може само да даде нови аргументи на "Подемос" да оспорва последните икономически реформи в Испания и да привлече още социалистически избиратели.

Алтернативата за Рахой - излизане на Гърция от еврозоната, би могла да предложи по-добра политическа изгода, понеже може да подплаши избирателите и те да избягат от "Подемос".

Обаче необичайната бързина, с която правителството на Рахой заяви, че Гърция трябва да остане в еврозоната след референдума в неделя, подсказа, че той не е готов да заложи на тази карта.

Това не само би хвърлило сянка върху версията за икономическото възстановяване, която е крайъгълният камък на кампанията на премиера за преизбиране, предупреждават анализаторите, но и би могло отново да постави Испания на мушката на международните инвеститори.

БТА

Станете почитател на Класа