Смъкват летвата за валидност на референдум

Границата за валидността на референдума може да бъде намалена с предстоящи законодателни промени. Сега изискването е в националното допитване да участват поне толкова имащи право на глас, колкото са се явили пред урните на последните избори. В момента тече обсъждане на законопроекти на различните групи за изменение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това съобщи парламентарният шеф Цецка Цачева на форум на Младежи ГЕРБ в Пловдив. Там тя коментира и съдебната реформа.
„Извършването й е належащо. Нашите избиратели са разочаровани от съдебната система и липсата на справедливост и това трябва да се промени", каза Цачева. Според нея, за да привлича страната ни инвестиции, трябва да има работеща съдебна система.

„Как да съживим българската икономиката и бизнеса, когато имаме противоречия в съдебната система. Когато на срещи с чуждестранни групи представям страната ни, те ме прекъсват и казват, че за да инвестират в България, е необходима работеща съдебна система", категорична бе тя.

„Много се говори за проекта „Европа", има мнения, че той се е провалил, но това категорично не е така". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев на същото събитие. Андрей Ковачев обобщи, че Европейския съюз (ЕС) не е международна организация, а наднационална структура. Евродепутатът от ГЕРБ бе категоричен, че, за да получава една страна подкрепа от страните-членки на ЕС, тя задължително трябва да спазва правилата, с които сама се е нагърбила преди членството си. „Ако не спазваш правилата, къщичката се срутва, както се случи в Гърция", категоричен бе Ковачев.

„Добрата новина е, че българското правителство получи одобрението на Европейската комисия, заяви се, че има политическа воля за продължаване на съдебните реформи. България върви в правилна посока", каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев във връзка с устния доклад по механизма за сътрудничество и проверка. По думите му, правителството на Бойко Борисов има политическата воля да направи съдебна реформа. Според Радев България многократно е доказвала и продължава да доказва, че допринася активно към опазване на европейската сигурност.

В заключение Емил Радев заяви, че няма причина България още да не е член на Шенген, въпреки всичките си усилия и положителни оценки. По думите му, държавите-членки трябва да докажат, че считат страната за пълноправен член на ЕС. „Това може да стане единствено, като приемат България в Шенген", категоричен бе Радев.

Станете почитател на Класа