Гръцкият евродепутат Костадинка Кунева: Европа иска да свали Ципрас и СИРИЗА, но няма да го постигне

Визитната картичка на Костадинка Кунева е достойна за пример на жена борец. Тя е завършила история във Великотърновския университет, но работи като чистачка в атинското метро, за да спести пари за лечение на детето си. Напуска България през 2001 г. Става синдикален лидер на работниците в чистотата в Гърция. През 2008 г. я заливат с киселина. Въпреки жестоките поражения, полуослепяла и обезобразена, тя продължава синдикалната си дейност.СИРИЗА я включва в листата си за европейските избори през 2014 г. В Европарламента Костадинка е член на групата на Европейската обединена левица. Работи в комисиите за заетост и социални дейности, за правата на жените и за петициите на гражданите. В навечерието на големите совалки в ЕС по въпрос номер едно от тия дни “Гърция – а сега накъде?”, репортер на “ШОУ” разговаря с Костадинка Кунева – българката, която стана евродепутат на Гърция в европейския парламент. 

- Г-жо Кунева, вие сте евродепутат от СИРИЗА и отблизо следите случващото се в Брюксел. Може ли да се каже, че Гърция показа на високомерния ЕС, че отделните държави могат да не бъдат толкова зависими, а да отстояват с достойнство суверенно мислене и национални интереси? Тази тенденция обаче очевидно е опасна и затова бързат да я потушат. Какъв урок даде, според вас, на големите европейски сили Гърция?

- В този час, неделя вечер, както много добре знаете, в Брюксел се решава съдбата не само на Гърция, но също настоящето и бъдещето на Еврозоната, която е сърцето на обединена Европа. Ще се постарая да ви отговоря колкото е възможно по-внимателно на фона на тази картина, която е изключително комплексна. Урокът, който даде Гърция, както ме питате, е, че народите, обществата, които имат по-боен, по-състезателен дух и култура, страдащи от последствията от опустошителни избори, от своите правителства, могат да кажат "не" дори и тогава, когато това "не" може да настрои отрицателно, да обиди и Шойбле дори, а също и съмишлениците му в Европейския съвет. Това се вижда днес в Брюксел. 

Във всеки случай отношението на премиера на страната Алексис Ципрас и вярата му в демокрацията показват, че, дори и в тези трудни условия за гърците, живот с наведена главата не си заслужава да се казва живот.

- Много се коментира, че великите ЕС сили ще искат да отстранят Ципрас от власт, съответно – СИРИЗА, и се надяват това да се случи по-бързо чрез задаващата се още по-голяма финансова криза. Опасявате ли се, че очакваната рестрикция наистина може да доведе до отлив от партията и ако не - с какво, според вас, СИРИЗА не губи доверието на хората въпреки трудностите? 
- Гръцкото общество пред огромните трудности има доверие в правителството и в премиера, тъй като то разпознава в него коректно отношение и необходимата позиция за преговорите. Ципрас преговаря с чувство за отговорност и дълг, със страст и последователност.

Гърците виждат в тази политик човека, който може да постави край на опорочената система, която е взела надмощие от години в страната, и му признават, че не им служи. Аз вярвам, че големите сили не искат да съществува едно ляво правителство днес в Европа – в момента гръцкото е единственото ляво правителство измежду 28-те държави, членки на ЕС. Затова те ще се опитат с всякакви мерки и начини да го подкопаят, да го променят в социалдемократично правителство. Но не ще го постигнат!

- От времето на предишното ни интервю има ли напредък по делото за заливането ви с киселина? Откриха ли човека, който ви заля? Какво се случва с живота ви в личен план, извън кариерното ви развитие?
- Не, не съществува нищо ново - разследването не е приключило. Дейностите ми са споделени между Атина, Брюксел и Париж, където продължава да учи синът ми. Аз съм абсолютно погълната от ангажиментите, които съм поела. Осъзнавам, че живеем в един много сложен и важен исторически период за Европа и това изисква от мен и от колегите ми от ЕП да се потрудим, за да се подобри животът на обикновените хора, да се намали бедността на народите в Европа.



Блиц на Еми МАРИЯНСКА 

Станете почитател на Класа