Оланд с програмна статия за перестройка на еврозоната и ЕС

Франция е готова да поеме инициативата и да се присъедини към авангарда на икономическата и политическата консолидация на еврото.

Това обяви президентът Франсоа Оланд в програмна статия, публикувана във вестник "Журнал до диманш".

"Тази седмица зоната на еврото съумя да потвърди единството си чрез Гърция и до голяма степен това се дължи на качеството на френско-германските отношения. Европейския дух взе връх", заяви президентът.

Оланд обаче е убеден, че страните от ЕС не трябва да се ограничават със ситуативни действия и да реагират на възникващите проблеми в пожарен порядък. В тази връзка президентът да изказа за връщане към идеите на известния френски политик Жак Делол, който оглавяваше Еврокомисията през 1985-1995 година и бе един от архитектите на съвременна европейска конституция, включително на валутния евросъюз. "Повече не може да тъпчем на едно място. Аз предложих да се върнем към идеята на Жак Делор за правителство на еврозоната и към това да се добавят собствен бюджет, а също парламент, за да се осигури демократичен контрол", пише Франсоа Оланд.

Използването на обща валута за почти 20 държави, продължава Оланд, беше обмислен избор на тези държави и изисква "много повече от единия стремеж към конвергенция". "Това бе избор на 19 държави, направен защото той отговаряше на техните интереси. При това нито едно правителство за 15 години не пое отговорността да излезе от еврозоната. Сега този избор налага заздравяване на организацията и на авангарди от държави, които са готови да вземат такова решение. Франция е готова за това", уверява нейният държавен ръководител.

Оланд е убеден, такива меки ще позволят на Европа да преодолее сегашната системна криза и да придобие нова привлекателност сред другите народи. "Съществува усещането, че за излизане от кризата Европа трябва да определи нова перспектива за себе си, която би дала надежда, защото европейската идея се изчерпва, когато не се потвърждава с дела", подчерта той. Съюзът не може да се ограничава с правила, механизми и дисциплина. ЕС трябва да бъде убедителен за народите".

Според Оланд консолидацията на еврозоната и ЕС е важна както никога за европейския континент в условията на нарастващото напрежение по редица направления. "Застрашава ни не излишъкът на Европа, а нейната недостатъчност. Пред лицето на глобализацията и новите нарастващи икономики, а също на фона на опасностите, свързани с нестабилността по нашите граници, силовите действия, войните, тероризма, климатичните катастрофи, преселването на групи от населението, именно от Европа се очаква да утвърждава технологиите на утрешния ден, да предлага нов промишлен модел, успешно да прокарва прехода към възобновяеми източници на енергия, да утвърждава икономиката на знанието, да намалява териториалното неравенство, изброи той. Като цяло Европа трябва да е способна да се превърне в силата, която е готова да служи в името на световния баланс", обобщи Франсоа Оланд.

В отговор на статията Жак Делор отбеляза, че смята за необходимо пълно преразглеждане на съществуващия икономически модел, който според него "не е годен вече за управление". "Не може така да се продължава. Необходимо е да се заложат нови основи на икономическия и валутен съюз. В сегашната ситуацията ние успяхме да избегнем най-лошото, но Европа престана да бъде морален ориентир. Необходимо е да се възстанови това качество, което правеше Европа сила в миналото, по-специално при падането на Берлинската стена", разясни Делор.

Станете почитател на Класа