САЩ и Куба възстановяват работата на посолствата си

От днес САЩ и Куба започват нов етап в отношенията си, възобновявайки работата на посолствата си, съответно във Вашингтон и Хавана.

Двете държави възстановяват дипломатическите си отношения, които късат през 1961 г., оставяйки в миналото половин век враждебност и взаимно недоверие.

В Хавана сградата на американската мисия ще бъде трансформирана в посолство без никакви специални церемонии и издигане на националния флаг това ще стане по време скорошната визита на държавния секретар Джон Кери, но кога ще се състои тя, не се уточнява.

Във Вашингтон церемонията е планирана за 10.30 часа местно време в понеделник (17.30 часа българско време). Тя ще се проведе в сградата, където по-рано се разполагаше кубинската Секция на интересите. Присъствието от американска страна на церемонията ще бъде ограничено.
Възобновяване на дипломатическите отношения на равнище посолства става възможно, след като САЩ в средата на април извадиха Куба от списъка със страните спонсори на тероризма, в който Хавана попадна през 1982 година.

 

http://america.actualno.com

Станете почитател на Класа