Папата може да посети Русия

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин изрази днес положително отношение към идеята за посещение на папа Франциск в Русия, но заяви, че предстои доста работа преди това да се случи, предаде Ройтерс.
Паролин говори на съвместна пресконференция в Москва с руския министър на външните работи Сергей Лавров след разговори между двамата. Държавният секретар на Ватикана не посочи конкретна дата за такова посещение.
Паролин заяви още, че е използвал разговорите си в руската столица, за да повдигне въпроса и за определени трудности за Католическата църква в страната. По думите му между Москва и Ватикана има разногласия за съдбата на християните в определени части на света. Той не даде подробности.
Паролин, който по-късно днес ще се срещне с руския патриарх Кирил, изрази мнение, че Русия може да изиграе важна роля, що се отнася до решаването на кризата във Венецуела, поради близките си отношения с управляващите в Каракас.
Русия смята за актуална инициативата на Ватикана за помиряване на противопоставящите се един на друг лагери във Венецуела, заяви след срещата Лавров, цитиран от ТАСС.
"Разговаряхме за ситуацията във Венецуела. Още от началото на венецуелската криза подкрепяме инициативата на Светия престол за помиряване на противопоставящите се един на друг лагери във Венецуела", каза Лавров. "Убедени сме, че този подход остава актуален и в сегашната ситуация", допълни той.

Станете почитател на Класа