България прикова вниманието на света върху Западните Балкани

България прави голяма крачка напред, прикова вниманието не само на Европа, но и на целия свят върху Западните Балкани, това е много голям успех за Българското европредседателство, изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова пред участниците в председателската срещата на КОСАК в София. Тя също, както и управляващите у нас, е убедена, че стабилността на Западните Балкани означава стабилност за целия стар континент.
Вицепрезидентът, първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и председателят на комисията по регионално развитие на ЕП Искра Михайлова говориха за "Бъдещето на Европейския съюз - сила в единството".
Йотова подчерта, че българското председателство е в края на един много важен мандат на евроинституциите и от неговия успех ще зависи успехът на всички държави-членки като цяло. А критерият е завръщането на Европа като лидер на международната сцена, успешният край на Брекзит.
България влиза със силни позиции, а не водена от инерцията, посочи вицепрезидентът. Но добави и, че периодът е един от най-колебливите за европейското семейство, че начинът, по който функционира, не удовлетворява европейските граждани.
В Европа, каза тя, вместо работещи решения, сякаш строим повече огради. Имаме два пътя - теоретична конструкция за европейския проект и запълване по-късно с конкретни политики или конкретни политики.
Йотова посочи също, че отсъства дискусията с гражданите за следващия евробюджет и това създава усещане за липса на концепция, до отдръпване от европейската идея. Така, например, в България един от най-сериозните страхове е от спиране на еврофондовете, преформулирането и орязването им.
Сигурността във всичките й аспекти измести свободното движение, новите пазари, социалните права,обобщи изтичащия мандат на европейските институции вицепрезидентът. 80 на сто от гражданите очакват Европа да направи повече в борбата с тероризма, но почти същият брой очакват и да се справи със социалните неравенства, безработицата, припомни тя.Като добави, че вече две години не можем да бъде създадена обща политика в сферата на убежищата, не работи споразумението с Турция, особена в частта за реадмисия, и това също трябва да бъде сложено на масата за решения.
Европа е разделена, акцентира Йотова,няма решение по въпроси като създаване на европейско ФБР. Една нова тема е тази за отбраната, но и там трябва да направим така, че всички държави-членки да бъдат равнопоставени по нея, за да няма нови разделителни линии, нов Шенген, поиска българският вицепрезидент.
Първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс също смята, че ЕС трябва да отговори на световните предизвикателства и да реши проблема с неизпълненото обещание за сближаване. Той не е съгласен, че релокацията на мигрантите се проваля като инструмент и отбеляза, че много страни са поели своя ангажимент. Според Тимерманс в оставащото време до края на мандата на тази ЕК трябва да се поправи политиката за предоставяне на убежище.
Той призова националните парламенти да участват в работата на ръководената от него оперативна група за бъдещето на ЕС. До средата на годината тя трябва да изготви препоръки по една от предложените от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер възможности за бъдещето на Съюза в т.нар. Бяла книга.
Председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова посочи, че Европейският парламент може помогне на работната група при формирането на бъдещите политики на ЕС.

Станете почитател на Класа