Управляващите се отказаха от закона за боклука на София

Рая Атанасова

Управляващите се отказаха от закона за управление на отпадъците в София. Това стана ясно вчера, след като беше отложено заседанието на парламентарната комисия по околна среда. Тя трябваше да гласува законопроекта на второ четене, преди повторното му влизане в Народното събрание.
В проекта се предвиждаше държавата да поеме управлението на софийския боклук и да събира такса смет. „Оставяме общината да поеме отговорността за изпълнението на проекта по Оперативна програма „Околна среда“, каза за „Класа“ председателят на екокомисията Георги Божинов от БСП.
„Проблем има, 500 000 бали лежат по площадките. Затова законът беше изготвен, а общината се съпротивляваше“, подчерта Божинов. „Този законопроект беше безумен и правителството знаеше това“, коментира Евдокия Манева, член на комисията от квотата на ДСБ. Според нея отлагането е политически ход, за да не се кара БСП с никого, тъй като не било ясно в каква ситуация ще попаднат след изборите. По-рано председателският съвет на парламента също реши законопроектът за управление на отпадъците в София да отпадне от програмата на Народното събрание.
Само преди дни ЕК прати второ предупредително писмо на България заради проблемите с управлението на отпадъците, за което управляващите потвърдиха със закъснение. „Комисията иска спешното финализиране на проекта за управлението на отпадъците в София и притиска българските власти да постигнат устойчиво решение на сегашната ситуация“, поясниха в писмо за „Класа“ от главна дирекция „Регионална политика“ в ЕК. В писмото от Брюксел се подчертава, че трябва да се вземат мерки всички обществени поръчки да бъдат в съответствие с европейските изисквания. „Към момента това не е така по отношение на договорите за събиране на отпадъците както от общината, така и от държавата“, допълват от генерална дирекция „Регионална политика“.
Проектът на София е един от 23-те проекта за регионални депа, одобрени от мониторинговия комитет на Оперативна програма „Околна среда“. По тази схема всички проекти трябва да бъдат изпълнени от общините и не се допускат отклонения.

Станете почитател на Класа