Милко Багдасаров, областен шеф на БСП – Кърджали: ДПС ни е основен опонент в Кърджали

- Г-н Багдасаров, БСП ви издигна за мажоритарен кандидат в Кърджали срещу Ахмед Доган. Какви са шансовете ви в това състезание?
- Измеренията на едно преборване на мажоритарен кандидат като Ахмед Доган в област като Кърджали са много. Оценката може да се дава както в гр. Кърджали, който е областен център, така и в отделни населени места. Един добър резултат на областно ниво, а и в по-малките селища, ще представлява своеобразна победа за нас и като коалиция, и като позиция, която заявяваме пред хората.

- Пред 2005 г. Стефан Данаилов успя да спечели един мандат от общо пет, но системата на преброяване му отне тази победа. Каква е стратегията ви да повторите този пробив?
- Борим се за това. Реваншът, който търсим, е с нашата листа, която нарекохме желязна. Министърът на културата Стефан Данаилов е водач и при нас и в Пловдив. Втори в Кърджали е зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски, който е и водач на листата в Смолян. Смятам, че имаме с какво да излезем пред хората и да ги убедим да гласуват за нас. Двамата - и Данаилов, и Мехалевски - през четиригодишния мандат направиха много неща за Кърджали и сега самочувствието, с което излизаме пред хората, е сериозно.

- Ще ви попречи ли да вземете мандат силната кандидатура на Вежди Рашидов, издигнат от ГЕРБ?
- Вежди Рашидов е наш много добър приятел, но мисля, че беше грешка да бъде издигнат за мажоритарен кандидат от ГЕРБ и това ще се отчете след изборите.

- Направихте ли социологически проучвания, които да ви покажат какви все пак са позициите на БСП в момента, за да не стане така, че вие лично отново да бъдете употребен?
- Шансовете ни за участие на изборите като коалиция не са малки. Това, на което стъпваме като социологически проучвания, ни показва, че след една добра кампания сме в състояние да накараме хората да излязат да гласуват и да предпочетат Коалиция за България. Това е единствената партия извън ДПС, която устоява на територията на Кърджали техните интереси и техните права, ако може да се изразя с терминологията на нашите местни опоненти. Нека пак кажем, че в Кърджали ДПС са наши опоненти и в този план имаме шансове. Още повече че хората в Кърджали добре познават личностите, с които отиваме на избори. Това са все доказали се хора. Ще успеем, но ни предстои тежка кампания.

- Очаквате ли негативна реакция срещу вашата кандидатура от страна на ДПС? През 2005 г. имаше възражение от тяхна страна срещу вашата кандидатура за областен управител на Кърджали.
- На местно равнище ние винаги сме били основната опозиционна сила на ДПС. В контекста на нашите взаимоотношения е нормално те да имат някакви предпочитания. Но сега отиваме на избори, на които всяка партия доказва себе си. И ако дотук сме се съобразявали с интересите на държавата и сме създали една неизбежна коалиция през 2005 г., сега вече се борим за своето място. Нашите идеи са свързани с това, което искаме да направим за хората, а не да мислим за Движението за права и свободи.

- Как кореспондира изборният туризъм с вашите идеи за пробив?
- Автобусите от Турция в деня на изборите винаги са били най-големият проблем, който съществува в Кърджали. За съжаление и при тези избори имаме опасения, че сценарият ще се повтори. Мотивацията, която е създадена в изселническите организации в Турция, има какво да ни притеснява. Но и ние не сме останали безучастни към тези хора и тяхното мислене. Посещавахме изселническите организации и обяснихме, че ако търсят доброто и за техните близки и роднини, които живеят на територията на Кърджали, е нормално да погледнат към други партии, извън ДПС.

Интервюто взе Иглика Горанова

Станете почитател на Класа