РЗС склонна на следизборно споразумение с ГЕРБ

Райко Байчев

Склонни сме да сключим следизборно споразумение с ГЕРБ и Синята коалиция, а до края на седмицата ще представим седем конкретни искания на РЗС за съставяне на десноцентристко правителство. Това обяви вчера лидерът на РЗС Яне Янев по време на представянето на водачите от пропорционалните и мажоритарните листи на РЗС за следващия парламент. Янев определи РЗС като „политическа сила извън системата и статуквото, която ще продължава да громи корупцията с всички позволени от закона средства“. В събота към РЗС се присъединиха ВМРО, ЕНП, ЗНС и „Средна европейска класа“.
Самият Янев ще е мажоритарен кандидат и водач на листа в Благоевград. Той каза, че това е неговият роден край и разчита на подкрепата на хората там и на историческата им памет. Янев се закани да победи там кандидатите на ДПС – Ахмед Башев, който е мажоритарен кандидат на ДПС, и Ахмед Доган – водач на листа.
Лидерът на РЗС води и листата в 25-и многомандатен избирателен район – София. Димитър Абаджиев е мажоритарният кандидат на РЗС във Варна, както и водач на листите във Варна и Бургас. Присъединилите се към Янев Мария Капон и Елеонора Николова (ЕНП) ще се кандидатират за мажоритарни депутати съответно в Пловдив и Пазарджик. Листата на РЗС в Пловдив се води от Георги Пинчев. След решението ВМРО да се яви под шапката на РЗС лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов получи място като водач на листата и мажоритарен кандидат в Русе.
Жалбоподавателят срещу регистрацията и легитимността на СДС Николай Гацев също се е присъединил към РЗС и е мажоритарната кандидатура на партията в Ямбол. Марио Тагарински, бивш депутат от ОДС, е водач на листа и мажоритарен кандидат във Враца. Атанас Семов е водач на листата в Ловеч, както и 23-ти МИР в София. В Кърджали РЗС издига мажоритарната кандидатура на Филип Саръев (брат на отец Боян Саръев), който е и водач на листа. Мажоритарният кандидат на партията на Янев в Плевен е ген. Илия Илиев – бившият главен секретар на МВР, който подаде оставка заради скандалите с издадения паспорт за престой в България на сръбския наркобос Будимир Куйович.
„ГЕРБ, РЗС и Синята коалиция ще вземат 1,2 млн. гласове в национален мащаб“, прогнозира лидерът на РЗС Яне Янев. Той каза още, че коалицията му ще вкара 35 депутати – 5 мажоритарни и 30 пропорционални.


Трусове преди 5 юли
Ръководството на движение „Гергьовден" призова в събота симпатизантите им да гласуват за Синята коалиция. В писмото се казва:"Движение „Гергьовден" получи поредния урок по непочтеност при разпадането на коалиция "Напред". Единственото честно решение е да подкрепим по-добрата политическа традиция в България от последните 20 години. Затова призоваваме нашите структури и симпатизанти да подкрепят Синята коалиция на предстоящите парламентарни избори.“
Същевременно от „Зелена партия – Българските зелени" обявиха, че нямат предизборен ангажимент към никоя партия, още по-малко към НДСВ. Изявлението на „Българските зелени“ идва в отговор на изказване на говорителя на царската партия Станимир Илчев, който обяви, че ще участват заедно на изборите.
„НДСВ е една от партиите, която носи основната тежест за разсипването и разграбването на българската природа и провеждането на дълбоко антисоциална икономическа политика в ущърб на мнозинството от българските граждани“, се посочва в съобщението.

Станете почитател на Класа